Deja, de mai bine de doi ani de zile, municipiul Vulcan beneficiază de statutul de stațiune turistică și este evident, în mod categoric, pentru toată lumea că valorificarea acestei oportunități reprezintă principala formă de dezvoltare a localității pe termen scurt și mediu. O șansă pe care administrația locală nu o poate valorifica însă la potențial maxim fără sprijinul și implicarea directă a tuturor celor care sunt interesați de acest domeniu și, mai ales, al celor care deja activează și acționează în derularea unor activități în acest domeniu.
În acest sens, autoritățile administrației publice locale încearcă să facă pași importanți înainte însă pentru echipa primarului Cristian Merișanu este cât se poate de clar faptul că doar acțiunile Primăriei nu sunt sufieciente pentru a valorifica potențialul turistic al municipiului Vulcan atât pentru cetățeni, cât mai ales pentru atragerea turiștilor în stațiune. De aceea, întâlnirea cu oamenii de afaceri și cu liderii societății civile locale este un pas nu doar necesar, ci esențial, în atingerea acstui obiectiv.
Zilele acestea, câteva zeci de antreprenori și lideri ai societăii civile vulcănene și reprezentanți ai administrației locale și-au dat întâlnire pentru a doua oară, în aceeași ambianță a elegantului complex turistic „Șura lui Pătru”, pentru a stabili împreună ce este de făcut și, mai ales, cum poate contribui fiecare în parte la dezvoltarea comunității vulcănene prin turism și nu numai.
”Cred că această formă de înteracțiune și, sper eu, de colaborare cu oameni de afaceri, cu iubitori ai muntelui, cu reprezentanți ai societății civile, cu toții iubitori ai Vulcanului, este un pas esențial în conturarea unei strategii de acțiune pe care trebuie să o adoptăm împreună, pentru a aduce turismul Vulcănean acolo unde merită, la potențialul său real. Deja ne aflăm la cea de-a doua întâlnire cu oamenii care au subscris acestei inițiative și mă bucur să constat că numărul celor interesați este unul foarte mare, iar ceea ce este și mai important este că din această a doua întâlnire a noastră am reușit să identificăm o serie de soluții pentru a pune cu toții umărul la promovarea Vulcanului ca stațiune turistică. Știu că drumul este încă lung și anevoios, dar cred, în același timp, că odată ce suntem cu toții interesați cu adevărat să facem ceva, vom reuși!”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
În cadrul acestei dezbateri au fost readuse în atenție punctele forte ale stațiunii turistice Vulcan și anume: faptul că aproape întreaga localitate este cuprinsă în planul urbanistic al stațiunii turistice, faptul că există un cadru natural de excepție și o paletă diversă de obiective turistice de interes pe raza Vulcanului, faptul că multe repere turistice sunt deja prinse în rutele turistice naționale omologate, faptul că au fost identificate și marcate o serie de trasee de interes turistic; faptul că există interes în valorificarea moștenirii istorice și culturale a localității, dar și în valorificarea zestrei etno-folclorice a momârlanilor; faptul că inițiativele private de dezvoltare a infrastructurii de cazare și alimentație sunt în creștere; faptul că există deschidere totală în ceea ce privește sprijinul pe care administrația locală îl poate aduce în acest domeniu.
Însă și mai important este faptul că au fost trasate deja o serie de direcții de acțiune comună a tuturor celor care sunt interesați de dezvoltarea orașului. Dintre ideile principale desprinse în cadrul dezbaterilor, s-au conturat deja câteva aspecte relevante, absolut necesare înainte de a trece la etapa următoare: realizarea unei platforme web complexe, în care să fie prezentată pe larg întreaga ofertă turistică a localității, de la obiective de vizitat, trasee turistice montane, evenimente relevante până la soluții de transport, spații de cazare și restaurante. Dincolo însă de informațiile complete legate de oferta Vulcanului pentru cei care vin să viziteze regiunea Văii Jiului, în opinia apreciatului investitor în turism Emil Părău este absolut necesară o colaborare între toți operatorii de servicii turistice, între autoritățile locale și societatea civilă. „Dacă acționăm fiecare separat, doar pentru dezvoltarea afacerii noastre, lucrurile se vor mișca mai greu. Dacă reușim însă să avem o colaborare, în care să ne ajutăm reciproc, să putem propune turiștilor nu doar o cazare și o mâncare bună, ci și un program atractiv, atunci zona se va putea dezvolta mult mai repede. Sigur că este foarte importantă implicarea autorităților locale și mă bucur să văd că există un interes real în acest sens și aici, la Vulcan, pentru că proiectele majore de infrastructură țin de Primării, Consiliul județean și Guvern. Este foarte important faptul că domnul primar Merișanu a reușit să coaguleze acest grup de lucru și eu sper că dacă vom continua, periodic, aceste dezbateri, vom avansa mult mai repede în ceea ce privește dezvoltarea turismului în municipiul Vulcan”, a spus Emil Părău.
Între acțiunile pe care Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan intenționează să le deruleze, la nivel investițional, în direcția dezvoltării turismului, se numără amenajarea unei zone pietonale în centrul localității și sprijinirea organizării unor evenimente cu impact relevant pentru turiști și cetățenii orașului, deopotrivă. „Încercăm să facem acele investiții care pot repune în valoare câteva din obiectivele noastre de interes turistic relevant. Împreună cu cei de la Asociația Promontana am reușit să facem câteva trasee turistice marcate spre câteva dintre cele mai frumoase obiective din oraș. În perspectiva evenimentelor dedicate Anului Avram Iancu, am reușit să refacem arealul statuii din Parcul Avram Iancu unde ne propunem să organizăm un eveniment public în luna septembrie, suntem organizatori ai unuia dintre cele mai importante concursuri de alergare montană din România, „Castelul din Carpați” care se desfășoară în luna septembrie și care, prin implicarea lui Dani Hălăstăuan, a ajuns deja la ediția cu numărul 11. Încercăm să punem în valoare Pasul Vâlcan, nu doar cu geografia, ci mai ales cu istoria acestui loc, iar interesul de care se bucură evenimentul pe care l-am organizat la Memorialul Eroilor de la Pasul Vâlcan este deja unul semnificativ. Ne dorim să facem ceva și în zona urbană, pentru că după cum știm cu toții, turiștii care vin într-o stațiune caută în primul rând acea zonă instagramabilă, unde să-și facă fotografii. Ne propunem, spre exemplu, să realizăm o astfel de zonă în imediata vecinătate a Primăriei, acolo unde sunt acum chioșcurile. Există o idee să facem acolo o piațetă pietonală în mijlocul căreia să fie ridicat un turn înalt de 10 metri de unde turiștii să poată avea o panoramă pentru fotografii cu orașul și cu munții care ne înconjoară. Avem nevoie însă de și mai multe idei, de propuneri, de inițiative, pentru că doar primarul și echipa din Primărie nu pot configura tot ceea ce este necesar pentru a pune în valoare orașul nostru ca stațiune turistică. De aceea, sunt încântat că există interes pentru dialog și acțiuni comune și îi invit alături de noi, în acest grup de lucru, pe toți investitorii locali care doresc să contribuie la rândul lor în această direcție comună pe care o constituie dezvoltarea turismului și a orașului nostru”, a mai spus primarul Cristian Merișanu.
Ceea ce este și mai important este faptul că, în anii următori, odată cu obținerea statutului de stațiune turistică de către municipiul Vulcan, dar și datorită faptului că întreaga regiune este în atenția Comisiei Europene, există oportunități de finanțare diverse și generoase pentru a pune în practică multe din ideile comunității și mediului investițional local. Despre toate acestea a vorbit, pe larg, directorul executiv al ACIVJ (asociația reprezentativă a oamenilor de afaceri din Valea Jiului), Liliana Scarlat. Aceasta i-a invitat pe oamenii de afaceri vulcăneni să se alăture acestei organizați pentru a beneficia de informare constantă privind oportunitățile de finanțare, dar și de know-how în dezvoltarea propriilor afaceri.
Printre alte oportunități care au fost aduse în atenție la această a doua întâlnire a factorilor interesați de dezvoltarea turismului în municipiul Vulcan se numără, spre exemplu, valorificarea potențialul gastronomiei locale, istoria mineritului și a localității, valorificarea istoriei celebrului „Drum al Poștalioanelor” și chiar amenajarea unui aerodrom de mici dimensiuni destinat pentru avioane ușoare care ar putea să ofere servicii turistice de taxi aerian, după modelul de succes dezvoltat în ultimii ani la Deva și Tg. Jiu.
Reprezentanții administrației locale, ai mediului de afaceri și ai societății civile din Vulcan au decis să continue seria dialogului și să dezvolte în continuare acțiuni comune pentru atingerea scopului comun: dezvoltarea economică și socială a municipiului Vulcan prin valorificarea la potențial maxim a oportunităților de turism și a statutului de stațiune turistică al localității.