Liderul USR, Elena Lasconi intervine în scandalul recalculării pensiilor din minerit

Liderul USR, Elena Lasconi intervine în scandalul recalculării pensiilor din minerit

Nemulțumirile sunt în continuă creștere îndeosebi Valea Jiului, după ce tot mai mulți pensionari din sectorul minier au primit noile decizii de pensie, potrivit cărora marea recalculare le-a adus pierderi mari și foarte mari la punctajul privind calculul pensiilor.

În ciuda asigurărilor date de clasa politică și de ministerul de resort privind păstrarea în plată a cuantumului mai mare al pensiei pentru aceste categorii de pensionari, temerile oamenilor că vor avea de pierdut, pe termen mediu și lung, în urma intrării în vigoare a acestei legi și lipsa unei dezbateri pe acest subiect sensibil, generază nemulțumiri tot mai mari.

Scandalul este alimentat și de lipsa de reacție a clasei politice, care nu pare a fi capabilă să prezinte oamenilor o soluție fără echivoc la această problemă ce devine din ce în ce mai spinoasă.

Printre puținii lideri politici care au reacționat la acest subiect se numără și liderul USR, Elena Lasconi. Aceasta apreciază că situația creată de noua Lege a Pensiilor este revoltătoare. „Eu înțeleg perfect ce este în sufletul celor care cu mâinile și spatele lor au ținut țara asta și acum se trezesc cu un petec de hârtie pe care scrie că li se iau bani la pensie. E revoltător! E nedrept! Oamenii care au muncit în condiții grele – mineri, muncitori în fabrici, sudori, scafandri utilitari – au avut contribuții mari cât timp au muncit. Câțiva ani au plătit, față de restul angajaților, aproape 10% în plus către stat din veniturile lor. La pensie, corect, pe contributivitate, ar fi trebuit să primească de la stat ceea ce merită”, spune Elena Lasconi înytr-o postare pe pagina sa de socializare.

Liderul USR și candidat al acestei formațiuni politice pentru funcția de Președinte al României, Elena Lasconi spune că este familiarizată cu problemele din minerit încă din perioada în care a lucrat în mass-media, aceasta fiind la început de carieră corespondent Pro TV în județul Hunedoara. Drept dovadăm Elena Lasconi își însoțește postarea cu o imagine din anii 90, realizată după vizita într-o mină din Valea Jiului. „Eu știu ce înseamnă să cobori în mină, să-ți distrugi plămânii, să-ți mănânci sănătatea și să-ți înnegrești fața și mâinile ca să pui o pâine albă pe masa alor tăi, ca să aibă lumină restul țării atunci când apasă întrerupătorul. Am văzut, am simțit, am înțeles ce înseamnă asta. Cum să-i tratezi pe acest om cu atâta lipsă de respect și să-i spui că degeaba a dat atâția bani la stat ani în șir, că acum nu ia ce merită înapoi?”, spune Elena Lasconi.

Aceasta mai afirmă că soluția la problema apărută odată cu emiterea noilor decizii de pensie pentru foștii mineri și, în general, pentru cei care au beneficiar de grupe speciale de muncă, este una cât se poate de simplă. Mai mult decât atât, Elena Lasconi spune că parlamentarii USR au și depus un proiect de lege la Parlament, care dacă ar fi susținut politic de majoritatea parlamentară ar rezolva această problemă. „Îi cer președintelui PSD, Marcel Ciolacu, ca măcar în al 12-lea ceas să facă ceea ce e corect. PSD să voteze legea USR care corectează marea nedreptate făcută celor care au muncit în condiții grele. Colegii mei au atras atenția de anul trecut, în Parlament, că se naște această nouă nedreptate. Colegii mei au depus amendamente ca să corecteze aberația. Colegii mei au cerut sesiune extraordinară ca aberația să fie îndreptată înainte de 1 septembrie. Votați legea și rezolvați această nedreptate!”, a mai spus Elena Lasconi, președintele USR.