Trofeul „Pro-Parâng”, punct final al Campionatului Național de Turism Sportiv „Ștafeta Munților”

Trofeul „Pro-Parâng”, punct final al Campionatului Național de Turism  Sportiv „Ștafeta Munților”

O nouă ediție a Campionatului Național de Turism  Sportiv „Ștafeta Munților” s-a încheiat odată cu desfășurarea celei de-a IX-a ediții a concursului de turism sportiv „Trofeul Pro-Parâng”, eveniment desfășurat în perioada 31 august – 1 septembrie 2024 în Munții Mehedinți și Valea Cernei, în organizarea Asociației Schi Turism montan Pro-Parâng Petroșani în parteneriat cu Federația Română de Turism Sportiv

Evenimentul s-a bucurat de un interes mare din partea pasionaților de turism sportiv, care au venit în număr mare la Pensiunea Dumbrava, amplasată pe DN67D, drum care face legărura dintre Baia de Aramă și Băile Herculane, acesta fiind locul ales de organziatori pentru desfășurarea a evenimentului. Pentru că și condițiile meteo au fgost unele foarte bune, celor care nu s-au cazat la pensiune și au preferat cortul, au fost puse la dispoziție două zone de campare. Tuturor, le-au fost prezentate la ședința tehnică din seara zilei de vineri, 31 august, traseele de raid montan, traseul de orientare pe hartă, și probleme specifice organizării unui astfel de concurs.

Sâmbătă, participanții înscriși în competiție au luat startul în proba de raid montan. Un număr de 64 de echipe alcătuite fiecare  din 3 membrii au participat la această probă. „Ne-am bucurat să constatăm că au răspuns invitației noastre un număr de 16 asociații și cluburi din toată țara care s-au înscris la competiția dotată cu Trofeul Pro-Parâng. Pentru categoria Family traseul de raid a inclus CheileȚâșnei, o zonă deosebită de acces în M-ții Mehedinți.  Celelalte 6 categorii de concurs  au avut de parcurs un traseu de circa 22 km, urcare prin Cheile Tâmnei – Crovul Mare – Crovul Medved – Vf. Pietrele Albe (1335 m. alt.) și coborâre prin Cheile Țâșnei. În traseul de raid spre final a fost inclusă și o probă opțională de escaladă”, spune Cazimir Radvanski, președintele Asociației Pro-Parâng.

Traseul de orientare pe hartă a fost conceput și realizat de Federația Română de Turism Sportiv,  a avut o lungime de maxim 2 km și a fost organizat pe 4 variante de parcurs, respectiv 1. Elite. 2. Seniori – Feminin și Juniori. 3. Open – Veterani. 4. Family. Punctele ce trebuiau descoperite erau dispuse atât în zona impădurită cât și deoparte și de cealaltă a râului Cerna.

Proba culturală la focul de tabără și buna dispoziție a încheiat o altă frumoasă zi petrecută în natură împreună cu prieteni și iubitori de munte, în spirit de competiție și sportivitate.

Ziua de duminică, 1 septembrie a adus cel mai așteptat moment, cel al festivității de premiere. Cele mai bune rezultate au fost răsplătite cu diplome, medalii, trofee. Trofeul a fost adjudecat de echipajul „Cocoșul de Munte” Brașov, pe locul secund s-a clasat echipa „Jnepenilor”, iar cea de-a treia treaptă a podiumului a fost ocupată  echipa „Hai pe Munte” de la Iași.

Această ultimă etapă de campionat (a VI-a din cadrul Concursului național ”Ștafeta Munților”) a desemnat și campionul național din această ediție, acesta fiind clubul  ”Cocoșul de Munte” din Brașov .

„Odată cu această competiție s-a încheiat o nouă ediție a Campionatului național de orientare sportivă „Ștafeta Munților”. Așteptăm acum cu interes întîlnirea de sfârșit de an, festivitatea de premiere pe campionat și stabilirea calendarului competițional pentru anul viitor. Noi, cei de la Asociația „Pro-Parâng” din Valea Jiului ne dorim să organizăm în 2025 o etapă aniversară care va marca cei zece ani de prezență în Campionatul ”Ștafeta Munților”, eveniment pe care ne propunem să-l organizăm, de data aceasta aceasta, la noi acasă, în Munții Parâng”, a mai spus Cazimir Radvanski, președintele Asociației Pro-Parâng.

Acesta a mai adăugat că la ediția din acest an a Trofeului „Pro-Parâng”, pentru reușita evenimentului și-au dat concursul S.C CONTAINER SERVICES SRL, S.C Electro Star Import Export SRL, S.C ADARCO INVEST SRL, INFO 98, Pensiunea Dumbrava, Parcul Național Domogled- Valea Cernei, cărora organizatorii le transmit mulțumiri pentru implicare și susținere a acestui tradițional și îndrăgit proiect de sport-turism.