”Fluturele”, cartea de debut a poetului Claudiu Serea, „doctorul de suflete”

”Fluturele”, cartea de debut a poetului Claudiu Serea, „doctorul de suflete”

Într-o lume ce pare să fi uitat plăcerea lecturii, apariția unui nume nou pe firmamentul scriitorilor este, de bună seamă, un eveniment care suscită atenție. Este și cazul poetului Claudiu Serea din Petroșani, al cărui volum de debut, intitulat „Fluturele – Câte ceva despre oameni”, apărut recent la Casa de edituri Exclusiv, a fost prezentat în cadrul unui emoționant eveniment public joi, 12 septembrie 2024, la Biblioteca Universității din Petroșani.

Aici și-au dat întâlnire o seamă de oameni pentru care cultura literară, creația sau consumul de poezie, după caz, fac parte din bucuriile vieții. Cu toții au venit să-l încurajeze pe tânărul debutant în comunitatea cultural-literară a Văii Jiului, să-i asculte versurile în lectură proprie și să așeze în suflete și în raftul bibliotecii de acasă primul volum de versuri al acestui tânăr autor. De la cei mai apropiați membri ai familiei sale, de la prieteni și până la scriitori și oameni de cultură apreciați și respectați ai Văii Jiului, toți cei prezenți la această lansare de carte s-au bucurat de o după-amiază frumoasă de toamnă, în care poezia lui Claudiu Serea, dar și crâmpeiele muzicale interpretate la nai de Florin Goia sau cuvintele frumoase rostite de scriitoarea Mirela Cocheci, de bibliotecarul Avram Iancu, de Alexandra Bogdan (lider al voluntarilor de la Asociația „Helping Hands” Petroșani), de artistul Florin Goia sau cele transmise de scriitorul Valeriu Butulescu (cel care semnează prefața acestui volum), cărora, în calitate de editor m-am alăturat și eu, au constitutit tot atâtea momente apreciate de public.

Indubitabil, maestrul Valeriu Butulescu are perfectă dreptate atunci când spune că „omenirea, cu cât va avea mai mulți poeți, cu atât va fi mai frumoasă și mai bună”. O lume mai bună este, de altfel, și țelul pentru care Claudiu Serea și-a așternut pe hârtie și, de acolo, mai departe, în paginile unei cărți, versurile sale, veritabile „leacuri de suflet” prescrise pentru a alina sau, dimpotrivă, pentru a amplifica sentimentele unor oameni ale căror trăiri i-au fost model și inspirație în crearea versurilor sale. „Poeziile mele nu reprezintă, așa cum în genere se întâmplă, o oglindă a sentimentelor mele. Ele sunt de fapt radiografii lirice izvorâte din dialogul cu oameni din anturajul meu, oameni pe care i-am întâlnit în diverse etape ale vieții mele, oameni a căror viață m-a impresionat și m-a inspirat în creațiile mele”, spune Claudiu Serea.

Deși autorul își consemnează abia acum debutul literar, prezența sa în arealul liric al Văii Jiului, discretă și modestă, datează deja de mai bine de trei decenii. Timp în care având privilegiul de sta alături de corifei ai culturii din Valea Jiului, precum Constantin Câmpeanu, Ioan Dan Bălan, Mircea Andraș sau Valeriu Butulescu ș.a., a adunat în sufletul său nu doar admirația față de aceștia, ci și inspirația și bucuria de a le călca pe urme, cu atât mai mult cu cât poeziile sale au avut drept primi critici astfel de personalități, care l-au încurajat să continue pe calea creației poetice. Fapt care l-a adus pe Claudiu Seerea astăzi, în această fericită postură de poet debutant, în care pășește cu cutezanță, odată cu publicarea primului său volum de versuri.

În mod providențial și, fără îndoială, deloc întâmplător, îndeplinirea visului imaginat de poetul Claudiu Serea de a-și vedea o parte din poeziile sale publicate într-un volum, a fost materializată prin gentilețea mecenatului companiei de sănătate AlmaMed, al cărei director regional Ovidiu Goldan a asumat cu maximă încredere acest proiect, dar și altor oameni care l-au încurajat, l-au susținut și l-au primit cu brațele deschise în frumoasa familie a iubitorilor de poezie, a consumatorilor de poezie și, mai ales, a creatorilor de poezie din Valea Jiului. Acolo unde, suntem convinși, Claudiu Serea își va găsi locul și rolul pe care îl merită cu prisosință.

Iar pentru noi, cei de la Casa de editură Exclusiv, se adaugă nu doar bucuria de a descoperi că, într-o lume în care tot mai puțini par să fie oamenii  care citesc, se dovedește că de fapt tot mai mulți sunt oamenii care scriu și ale căror scrieri suscită interes și admirație din partea acelora care nu au uitat că bucuria lecturii, plăcerea de a descoperi trăirile și sentimentele semenilor noștri ascunse în spatele cuvintelor, versurilor și rimelor este incomparabilă, ci și bucuria de a fi fost rampă de lansare pentru acest poet căruia îi prevedem un viitor strălucit în acest domeniu.

Bun venit, Claudiu Serea în comunitatea selectă a creatorilor și consumatorilor de poezie, de literatură, de cultură din Valea Jiului!