Zilele Culturii Maghiare în Valea Jiului

Zilele Culturii Maghiare în Valea Jiului

Cea de-a doua decadă a lunii septembrie marchează o nouă ediție a sărbătorii Zilelor Culturii maghiare în județul Hunedoara.

Evenimentul este marcat și în regiunea Văii Jiului, unde organizatorii propun comunității maghiare, dar și tuturor celor care doresc să deslușească o parte din tradițiile, cultura și gastronomia specifice acestei etnii, o seamă de activități oferite cu generozitate pentru toți cei interesați.

Astfel, potrivit liderului comunității maghiare din Petroșani, Csaba Kutasi, în municipiul Petroșani, Zilele Culturii Maghiare debutează sâmbătă, 14 septembrie 2024, când este progranat un spectacol de caritate de muzică și dans, cu participarea trupelor artiștice SICTON  din Covasna – Dirijor: Kolozsi István, FOKOS  din Óbecse (Ungaria) și Debrețin Linedance Club (Ungaria) – dansuri country. Evenimentul va avea loc în sala festivă (sala de sport) a Centrului de Protecție a Copilului „Inima lui Isus” din Petroșani (fosta școală numărul 4), de la ora 19,00. Intrarea este liberă.

În data de 20 septembrie 2024, de la ora 10,00 va avea loc și deja binecunoscuta demonstrație de gastronomie, eveniment la care toți participanții sunt invitați să vadă cum se prepară gulașul, celebra delicatesă a bucătăriei maghiare. Acesta va fi preparat la ceaun chiar în prezența publicului, iar toți cei prezenți vor putea gusta gratuit din această delicatesă preparată de cei mai buni bucătari ai comunităților maghiare din Valea Jiului. Evenimentul va avea loc în zona parcului de la Teatrul ”I.D. Sîrbu”, pe Centrul civic, iar în rotondă va fi prezentat și un spectacol cu muzică și dansuri populare maghiare. În aceeași zi de 20 septrembrie 2024, de la ora 19,00 la Universitatea din Petroșani se va derula o ceremonie de evidențiere a personalităților maghiare hunedorene, sub genericul ”Ziua Valorilor Maghiare din Județul Hunedoara”. Evenimentul va fi urmat de un concert de muzică camerală susținut de Transylvanian Saxophone Quartet (Cluj-Napoca). În paralel, la Restaurantul Universității din Petroșani se va desfășura și tradiționalul ”Bal al strugurilor”, una dintre cele mai frumoase tradiții ale comunităților maghiare din Valea Jiului. Evenimentul va fi însoțit de muzică live cu Trupa „Hobby Band” din Cristur.

”Zilele Culturii Maghiare” se desfășoară sâmbătă, 14 septembrie 2024, de la ora 10,00 și în comunitatea maghiară din orașul Petrila. Și aici, organizatorii au pregătit un gulaș tradițional, dar și o serie de programe artistice, cu muzică și dansuri specifice.

În partea de vest a Văii Jiului, la Lupeni, ”Zilele Culturii Maghiare” programează duminică, 15 septembrie 2024, de la ora 17,00 un concert al formației Tiltott Illés, care va avea loc la Palatul Cultural „Minerul” din localitate. Participarea publicului la acest eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile în sala de spectacol. Pentru membri comunității maghiare din celelalte localități ale Văii Jiului se pune la dispoziție transport gratuit înspre și dinspre Lupeni, din celelalte localități ale Văii Jiului.

Evenimentele din cadrul ”Zilelor Culturii Maghiare în Valea Jiului” sunt organizate de UDMR cu sprijinul autorităților publice locale din localitățile gazdă.