Ziua Inginerului Român a fost marcată la Universitatea din Petroșani

Ziua Inginerului Român a fost marcată la Universitatea din Petroșani

Constituită în anul 2000, prin Hotărâre a Guvernului României, Ziua Inginerului Român este sărbătorită în fiecare an la data de 14 septembrie. Această dată a fost fost aleasă în semn de evidențiere a unui eveniment de mare anvergură în istoria ingineriei românești, care amintește faptul că la 14 septembrie 1895, a fost inaugurat podul peste Dunăre între Fetești și Cernavodă (proiectat și construit de inginerul Anghel Saligny), care era, la acea vreme, cel mai lung pod (4088 m) din Europa continentală.

Ziua Inginerului Român reprezintă o recunoaștere oficială a locului și rolului inginerului în societatea românească, o expresie a prețuirii publice a comunității noastre profesionale. Este, totodată, o recunoaștere a realizărilor multor generații de exponenți ai profesiei de inginer în slujba progresului științei, economiei și culturii în spațiul carpato-dunăreano-pontic.

Anul acesta, potrivit unei decizii a Asociației generale a Inginerilor din România (AGIR), evenimentul a fost marcat la Universitatea din Petroșani, prin intermediul unei mese rotunde, prilej de discuţii şi schimburi de idei între reprezentanți ai inginerilor din întreaga țară, având în vedere că mulți dintre profesioniștii ingineriei românești sunt absolvenți ai acestei Universități, continuatoare a „Şcoala de Poduri şi Şosele, Mine şi Arhitectură”, fondată în octombrie 1864.

Cu acest prilej, Facultatea de Mine de la Universitatea din Petroșani a fost gazda unei emoționante întâlniri la care au participat membri valoroși ai comunității Alumni de la această facultate, absolvenți ai promoției 1984. ”Dincolo de fabuloasele istorisiri din studenție și povești de viață împărtășite cu fireasca emoție generată de bucuria revederii, interesantele discuții s-au transformat într-o analiză critică a cauzelor care au condus la declinul industriei de profil, a numeroaselor și nemeritatelor nedreptăți care au afectat lucrătorii din domeniu, culminând cu noua lege a pensiilor, dar mai ales a importanței și nobleții acestei meserii și, mai cu seama, a necesității revenirii ei în prim-planul decidenților și a opiniei publice”, a declarat conf.univ.dr.ing. Csaba Lorinț, decanul Facultății de Mine de la Universitatea din Petroșani.

Ziua Inginerului Român este, de altfel, o sărbătoare de suflet pentru întreaga comunitate a școlii superioare de inginerie de la Petroșani. Rectorul Universității din Petroșani apreciază că ingineria Ingineria a fost,e ste și rămâne o mare profesiune, ce materializează fascinația de a vedea cum o mare plăsmuire a ­ima­ginației se transformă cu ajutorul științei într-un plan pe hârtie. Citândul pe președintele american Herbert Hoover, de profesie inginer minier, rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu consideră că „marea responsabilitate a inginerului în comparație cu a celor de altă profesie este că operele lui se află sub văzul tuturor. Acțiunile sale se concretizează, pas cu pas, în material palpabil. El nu-și poate îngropa greșelile la propriu, ca medicul. El nu le poate face nevăzute și da vina pe judecător, ca avocatul. El nu poate ascunde erorile cu pomi și iederă, ca arhitectul. El nu poate, ca politicianul, să-și ascundă lipsurile, dând vina pe opoziție și sperând că oamenii vor uita. Inginerul, pur și simplu nu poate nega ceea ce face. Iar dacă lucrarea lui nu este bună, e condamnat. Tot așa, cum dacă lucrarea e bună, efectele acesteia se rflectă în creșterea standardelor de viață ale oamenilor.”

La mulți ani, inginerilor români!