Omagiu Eroului Național Avram Iancu în comunitatea patrioților din municipiul Vulcan

Omagiu Eroului Național Avram Iancu în comunitatea patrioților din municipiul Vulcan

Mai bine de 100 de oameni din comunitatea patrioților din municipiul Vulcan, dar și oaspeți ai acestora, au înfruntat duminică, 15 septembrie 2024, vremea potrivnică, ploaia și vântul rece, tăios, pentru a participa cu inima deschisă la festivitatea organizată în Parcul Central „Avram Iancu” în cinstea emblematicului Erou Național Avram Iancu. Acesta este sărbătorit în anul 2024, potrivit unei decizii cu putere de lege adoptate de Parlamentul României, la aniversarea celor 200 de ani de la nașterea sa, tot așa cum este comemorat la 152 de ani de la trecerea sa în eternitate.

Cuvinte frumoase menite să aducă în atenția celor prezenți personalitatea conducătorului pașoptist care și-a înscris, prin faptele și atitudinea sa, numele în cartea de aur a Istoriei Românilor, au fost aduse în atenție în discursurile prezentate aici de: Cristian Merișanu – primarul municipiului Vulcan, Aurelian Nicola – președinte al Filialei Valea Jiului a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România, prof.univ.dr. Mircea Baron, prof. Victor Bercea – președinte de onoare al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România, Nicolae Jurca – vicepreședinte al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România și Dorel Șchiopu – președinte al Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale „Cultul Eroilor-Regina Maria”.

Cu acest prilej, primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu a evidențiat faptul că în dorința de a marca așa cum se cuvine ”Anul omagial Avram Iancu” și în municipiul Vulcan, administrația publică locală a găsit resursele financiare necesare pentru a reabilita soclul, scuarul și arealul din jurul monumentului dedicat lui Avram Iancu din acest parc. Acesta a mulțumit constructorului care a executat aceste lucrări (firma apreciatului investitor local Claudiu Frumoca) dar și artistului Teodosie Cuciuc, care a realizat lucrări de restaurare a bustrului lui Avram Iancu, lucrare monumentală realizată de artistul plastic Andrei Marina ce face parte din trilogia monumentelor dedicate Eroului Național Avram Iancu, amplasate în Vulcan, Petroșani și Lupeni (Straja) la inițiativa comună a patrioților locali Emil Părău și Alexandru Blaj.

Dincolo de emoția firească generată de cuvinte, atitudini și acțiuni care l-au avut ca subiect pe Avram Iancu, unul dintre cei mai demni și curajoși conducători ai românilor, cei prezenți au semnalat cu bucurie prezența numeroasă a tinerilor la acest eveniment, considerată a fi de bun augur în ceea ce privește prezervarea memoriei Eroului Național Avram Iancu de către generațiile viitoare. Dorel Șchiopu, președinte al Asociației Național „Cultul Eroilor – Regina Maria” a evidențiat, de altfel, necesitatea de a le vorbi tinerilor despre Avram Iancu și despre crâmpeiele de istorie care definesc evoluția poporului român dea lungul veacurilor, pentru ca asupra acestora să nu se aștearnă colbul uitării. ”Dacă nu vorbim (despre istoria noastrp și oamenii reprezentativi ai acesteia) cu copiii, atunci vorbim cu pereții și, în timp, ne vom pierde identitatea, uitându-ne eroii”, a spus Dorel Șchiopu.

În acest context se înscrie și proiectul derulat la inițiativa aceluiași pasionat istoric și activ reprezentant al societății civile din Valea Jiului, Dorel Șchiopu, proiect intitulat „Memoria ca datorie”, prin care în fiecare an sunt premiați tinerii de la liceele din județul Hunedoara, dar și din județe limitrofe precum Alba, Vâlcea sau Gorj, pentru eseurile pe teme istorice înscrise în acest inedit și necesar concurs de istorie. Câteva sute de tineri din aceste județe, încurajați de profesorii de istorii care-i coordonează la clasă, s-au înscris și în acest an în cadrul concursului de eseuri pe teme istorice ”Memoria ca datorie”, pasionați de istorie și desigur, atrași și de premiile considerabile oferite, cu ssprijinul unor generoși sponsori, câștigătorilor.

Așa cum era firesc, tema de concurs abordată de participanții la ediția a IV-a a concursului de eseuri istorice ”Memoria ca datorie” a fost Avram Iancu. În urma evaluării eseurilor primite în concurs, un juriu format din reputați istorici și profesori au decis următoarele rezultate:

  • Moraru Antonia-Elena, coord. Cordea Anca-Elena, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni, clasa IX, premiul I
  • Feszner Anelisa-Maria, coord. Kos Daniela, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Vulcan, clasa IX, premiul II
  • Irimie Nicoleta-Florina, coord. Simion Constantin Adrian, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia, clasa IX, premiul III
  • Cîrstea Daria, coord. Claudia Gavrilescu, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Tg. Jiu, clasa IX, Mențiunea I
  • Frățilescu Mădălina-Mihaela, coord. Ionel Cioabă, Liceul de Arte “C-tin Brăiloiu” Târgu Jiu, clasa IX, Mențiunea II
  • Deaconescu Andrada-Elena, coord. Pandia Daniela Ariana, Liceul teoretic „Tudor Arghezi” Târgu Cărbuneşti, clasa X, premiul I
  • Pavel Sidonia-Maria, coord. Kos Daniela, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Vulcan, clasa X, premiul II
  • Olariu Maria, coord. Cordea Anca-Elena, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni, clasa X, premiul III
  • Ionașc Ana-Maria, coord. Labă Lucian, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Vulcan, clasa X, Mențiunea I
  • Dobre Marian, coord. Claudia Gavrilescu, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Tg. Jiu, clasa X, Mențiunea II
  • Iordan Ariana-Cristina, coord. Labă Lucian, Liceul Tehnologic “Mihai Viteazu” Vulcan, clasa X, Premiul special „Gheorghe Ile”
  • Hanga Denisa-Maria, coord. Șchiopu Maria, Colegiul Economic „Hermes” Petroșani, clasa XI, premiul I
  • Bădescu Alexandra, coord. Claudia Gavrilescu, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Tg. Jiu, clasa XI, premiul II
  • Șcheieanu Fabiana, coord. Kos Daniela, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Vulcan, clasa XI, premiul III
  • Mănescu Nicolin-Corneliu, coord. Marcela Mrejeru, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Tg. Jiu, clasa XI, Mențiunea I
  • Țuțuianu Flavia-Maria, coord. Wilk Bogdan, Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani, clasa XI, Mențiunea II
  • Toma Cosmin, coord. Mărăcine Claudiu, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Tg. Jiu, clasa XI, Mențiune

„Vă felicit și vă mulțumesc pentru această inițiativă care-i are în centrul atenției pe tineri, așa cum vă felicit pe toți cei care ați făcut posibil ca Eroul nostru Național Avram Iancu să fie așezat la loc de cinste și aici, în municipiul Vulcan și să fie atât de frumos evocat și omagiat în comunitatea dumneavoastră”, a spus prof. Victor Bercea, președintele de onoare al Societății ”Avram Iancu” din România, în concluzia unui alt eveniment public ce onorează, așa cum se cuvine, Anul Avram Iancu în România.

Trăiască duhul lui Iancu!