La Vulcan se montează insule ecologice pentru colectarea deșeurilor

La Vulcan se montează insule ecologice pentru colectarea deșeurilor

Până la finalul acestui an, municipalitatea din Vulcan va schimba în mod radical sistemul public de colectare a deșeurilor. Astfel, potrivit primarului Cristian Merișanu, în luna octombrie începe montarea de insule ecologice pentru colectarea selectivă a deșeurilor pe raza municipiului Vulcan, ca parte a unui proiect european pentru care administrația locală a atras fonduri din PNRR.

”Vom  avea 50 de insule ecologice digitalizate supraterane pe care le montăm în locul punctelor gospodărești unde sunt depozitate, în prezent, deșeurile din zona urbană a municipiului Vulcan. Obiectivul specific al acestui proiect constă în dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, prin suplimentarea capacităților de colectare separată, pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției la economia circulară”, a declarat primarul Cristian Merișanu.

Insula ecologică este un ansamblu de containere digitalizate destinate colectării separate a deşeurilor, iar accesul este asigurat pe bază de cartelă electronică. Insula ecologică va conține 5 containere de câte 1.1 mc pentru toate cele 5 fracții de deșeuri municipale și anume: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton.

Investițiile fac parte din proiectul intitulat „Construirea de insule ecologice digitalizate supraterane în municipiul Vulcan, județul Hunedoara”, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul proiectului PNRR/2022/C3/S/I.1.B, Componenta 3 – Managementul deșeurilor, Investiția I1. „Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune”, Subinvestiția I.1.B. „Construirea de insule ecologice digitalizate”, conform contract de finanțare nr. C3I1B0122000107/02.03.2023, cod proiect: C3I1B0122000107, încheiat între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de coordonator de investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență și UAT Municipiul Vulcan, în calitate de Beneficiar.

Valoarea totală a acestui proiect este de 3.443.650,00 lei, echivalentul a 700.000,00 euro, la care se adaugă TVA aferent cheltuielilor eligibile în valoare de 654.293,50 lei. Cheltuielile neeligibile necesare implementării proiectului vor fi asigurate de UAT Municipiul Vulcan.

În perspectiva funcționalizării noului serviciu public de management al deșeurilor, Primăria municipiului Vulcan a transmis cetățenilor care locuiesc la bloc, invitația de se prezenta la sediul instituției pentru ridicarea cardurilor de acces la insulele ecologice, fără de care nu vor mai putea fi depuse, începând cu anul 2025, deșeurile reciclabile sau menajare. Cardurile de acces la insulele ecologice se distribuie gratuit beneficiarilor de drept.