„Transylvanian Saxophone Quartet” concertează la Petroșani în cadrul Zilelor Culturii Maghiare

„Transylvanian Saxophone Quartet” concertează la Petroșani în cadrul Zilelor Culturii Maghiare

Sala mică a Cantinei Universității Petroșani găzduiește vineri, 20 septembrie 2024, de la ora 19:00 un eveniment muzical de excepție, prilejuit de recitalul „Transylvanian Saxophone Quartet”, prezent în Valea Jiului în cadrul programului ”Zilelor Culturii Maghiare în Valea Jiului”, derulat la inițiativa UDMR.

Înfiinţat în 2011, Transylvanian Saxophone Quartet este o iniţiativă unică în peisajul muzical românesc. Cvartetul îşi propune să atragă atenţia asupra rolului important al saxofonului în muzica clasică, deşi acest instrument este cunoscut mai ales în jazz, muzica uşoară şi muzica populară.

Membrii cvartetului sunt muzicieni de frunte din orchestrele simfonice din Transilvania: Zoltán Réman (saxofon sopran), Sándor Deák (saxofon alto), István Makkai (saxofon tenor) şi Antal Kelemen (saxofon bariton). Repertoriul lor este vast, incluzând lucrări din literatura de cvartet de saxofon francez şi german, dar şi piese americane populare, cum ar fi ragtime-urile şi standardele de jazz. Quartetul a susţinut numeroase concerte atât în ţară, cât şi în străinătate, cucerind publicul cu interpretările sale.

De remarcat este, de asemenea, faptul că liderul „Transylvanian Saxophone Quartet”, Zoltán Réman este fiul reputaților profesori Valentin și Elisabeta Réman, care au profesat la Școala gimnazială nr. 4 din municipiul Vulcan în anii de dinainte de 1989. Muzicianul Zoltán Réman este profesor de saxofon la Academia de Muzica „Gh. Dima” Cluj și fondator al Transiylvanian Saxophone Quartet, formație camerală de muzică clasică deosebit de apreciată în țară, dar și în lume. Fratele mai mic al acestuia, Tibor Réman este, de asemenea, un reputat muzician la nivel internațional, acesta fiind prim-clarinetist-solist la Staatskapelle Berlin/Opera de Stat Berlin, în cadrul căreia deține această calitate din anul 2010.

Publicul din Valea Jiului are ocazia de a vedea într-un excepțional recital live de muzică clasică „Transylvanian Saxophone Quartet”, prezent în premieră într-un concert în Valea Jiului, la Universitatea din Petroșani.