Prof.univ.dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române, reputat istoric, cercetător, expert în relaţii internationale și diplomat a fost oaspete de onoare în prima zi a Salonului Hunedorean al Cărții de la Deva.
Acesta a prezentat publicului numeros venit să-l întâlnească și să-l asculte, nu doar cele trei volume de carte lansate cu acest prilej, ci și o excepțională prelegere despre rolul istoriei în viața comunităților și despre importanța acesteia în evoluția unei națiuni. „Istoria este cartea de vizită a unei națiuni. Așa cum noi, la nivel personal, atunci când vrem să obținem un loc mai bun, pe măsura pregătirii pe care o avem, depunem un CV în care facem o scurtă istorie personală, tot așa o națiune care vrea să se poziționeze corect în fața întregii lumi, își prezintă în acest scop istoria și valorile. În România, observăm cu bucurie o dorință a oamenilor de a cunoaște tot mai mult istoria, fapt care se concretizează și într-o multiplicare semnificativă a temelor istorice în titlurile de carte tipărite de editurile din țara noastră, dar și în apetență față de acest subiect din partea mass-media, semn că subiectul prezintă un real interes din partea oamenilor”, a declarat istoricul Vasile Pușcaș.
La Salonul Hunedorean al Cărții, acesta a prezentat trei dintre lucrările sale de cercetare istorică, apărute sub egida prestigioasei edituri ”Școala Ardeleană” de la Cluj Napoca, editură în care, după cum a subliniat directorul acesteia, Vasile Dâncu, profesorul Vasile Pușcaș este cel care girează toate aparițiile editoriale care au ca tematică istoria.
Cei prezenţi au fost captivaţi de prezentarea celor trei cărţi semnate și prezentate de prof.univdr. Vasile Pușcaș:
Istoria din cotidian a fost scrisă, după cum mărturisește autorul, ca o replică la afirmația tot mai des întâlnită conform căreia românii nu mai sunt interesați de istorie. Cu toate acestea, spune prof. Vasile Pușcaș, „nevoia de istorie vine chiar din trăirile noastre ca ființe umane și străbate cu noi ritmurile și sensurile vieții cotidiene”.
România și lumea în schimbare cuprinde studii și analize riguroase și bine documentate cu o tematică preponderent de politică externă și diplomație, având în atenție România.
În sfârșit, Românii în Uniunea Europeană„(…) a fost publicat în zilele când se marcau 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, dar nu și-a propus încadrarea într-un discurs aniversar. Era și contextul derulării Conferinței privind viitorul Europei, însă autorul nu s-a înscris în vreo platformă formală a acestei dezbateri. Opiniile cuprinse în paginile de față sunt ale intelectualului cu luciditate critică, istoricului istoriei contemporane și cetățeanului observator/participant la unele etape ale procesului aderării României la Uniunea Europeană”.
„Am putut să aflăm câteva răspunsuri la nenumăratele întrebări pe care ni le punem despre soarta noastră în angrenajul complex al lumii de azi, despre momentele definitorii din istoria noastră contemporană, pentru că aceste cărţi abordează teme de mare interes şi actualitate. Îi mulţumim mult invitatului nostru pentru că ne-a onorat cu prezenţa şi îi dorim succes şi multă sănătate!”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene „Ovid Densușianu” Deva, organizator al acestei întâlniri sub semnul istoriei și al cărții.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene apreciază că prezența distinsului diplomat și om politic la această importantă manifestare dedicată cărții a conferit un plus de valoare acestei adevărate sărbători care este Salonul Hunedorean al Cărții. „Impresionanta sa activitate științifică, politică, diplomatică reprezintă simbolul intelectualului de elită, al omului de știință cu o vastă operă materializată în cele peste 30 de volume și zecile de studii, articole, comunicări științifice. Întâlnirea noastră cu distinsul diplomat ne-a oferit privilegiul să deslușim, să înțelegem perspectivele pe care România le are ca membră în structurile europene, poziție și statut obținute și prin implicarea domnului prof. Vasile Pușcaș într-un efort diplomatic remarcabil. Întreaga sa strădanie diplomatică a valorificat moștenirea unor nume ilustre de mari diplomați români, de la Ion Ghica și Nicolae Titulescu la Mircea Malița, care au reprezentat România cu demnitate, pricepere și profund simț patriotic. Aceste cărți ne vor ajuta să aflăm răspunsuri la nenumăratele întrebări pe care ni le punem despre soarta noastră în angrenajul complex al lumii de azi, despre momentele definitorii din istoria noastră contemporană, despre drumul pe care trebuie să mergem în așa fel încât să rămânem un popor demn, mândru de istoria lui”, a declarat Ioan Sebastian Bara.
În semn de apreciere a prezenței sale la Salonul Hunedorean al Cărții, dar mai ales ca semn de recunoaștere a contribuțiilor sale de excepție în domeniul diplomației științei și politicii, puse în slujba țării, Biblioteca județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva i-a conferit reputatului istoric prof.unvi.dr. Vasile Pușcaș o „Diplomă de excelență”.
Salonul Hunedorean al Cărții continuă la Deva, acesta putând fi vizitat de publicul iubitor de carte în incinta Deva Mall, acolo unde standurile unui număr mare de edituri prezente este deschis în fiecare zi de la ora 10:00-20:00, până inclusiv vineri, 18 octombrie 2024.