Conferință Internațională ”Erasmus Days – Our stories” la Școala europeană „I.G. Duca” din Petroșani

Conferință Internațională ”Erasmus Days – Our stories” la Școala europeană „I.G. Duca” din Petroșani

Școala gimnazială „I.G. Duca” din Petroșani este nu doar una dintre unitățile educaționale de elită ale Văii Jiului, ci și una dintre unitățile educaționale hunedorene care și-au găsit, în ultimii ani, drumul cel mai scurt către Europa. Declarată mai mulți ani de-a rândul drept Școală Europeană, Școala gimnazială ”I.G. Duca” a dezvoltat mereu o serie de parteneriate educaționale internaționale, îndeosebi prin intermediul facilităților de interconectare cu alte unități de învățământ din Europa în cadrul programului „Erasmus+”.

Acest adevăr a fost evidențiat și în acest an, în cadrul celei de-a VIII-a ediții a ”Zilelor ERASMUS+”, eveniment care a avut loc la jumătatea lunii octombrie 2024. Cu acest prilej, Școala gimnazială „I.G. Duca” din Petroșani a organizat Conferința Internațională ”ErasmusDays2024- Our Stories”, la care au participat elevi și profesori care au experimentat de-a lungul ultimilor ani diverse proiecte de interconectare internațională în cadrul programului Erasmus+, precum și parteneri de la alte școli europene, prezenți on-line la această conferință.

Prof. Gabriela Asan, coordonator al acestui eveniment spune că au fost șase zile în care elevii și profesorii care au beneficiat de magia acestui program european atât de generos, au avut oportunitatea de a-și împărtăși unii-altora, precum și tuturor participanților la conferință, tot ceea ce au învățat și au dat mai departe. „Și în acest an școala noastră dragă a sărbătorit aceste zile minunate, care ne reamintesc tuturor de ce sunt importante proiectele și experiențele de învățare europene, pentru fiecare dintre noi. Ziua de 16 octombrie a fost o zi foarte frumoasă, plină de bucurie, prietenie, împărtășire și inspirație, atât datorită faptului că am inaugurat Sala europeană multifuncțională ERASMUS+ a școlii, dar și pentru că prima activitate desfășurată în această sală a fost Conferința Internațională ”ErasmusDays2024- Our Stories”, a declarat prof. Gabriela Asan.

Aceasta a reamintit faptul că Sala multifuncțională Erasmus+ de la sediul nou al Școlii gimnaziale „I.G. Duca” din Petroșani a fost reparată, renovată și mobilată de la zero, cu fonduri doar din donații și sponsorizări, obținute ca urmare a proiectului derulat în parteneriat cu Asociația Narada, în perioada octombrie 2023- martie 2024. „Profităm de această ocazie specială, pentru a le mulțumi, încă o dată, profesorilor, elevilor și părinților școlii noastre dragi, pentru implicarea remarcabilă în cadrul acestui proiect, care a dus la realizarea acestei săli europene multifuncționale. Evenimentul nostru, dedicat sărbătoririi Zilelor ERASMUS+, a avut parte de invitați dragi și vechi parteneri. Au participat reprezentați ai I.S.J. Hunedoara, ai liceelor din Petroșani, ai Clubului Copiilor ”Valea Jiului”, dar și mulți profesori din Portugalia, Italia, Turcia, Polonia, Croația și Islanda”, a mai spus prof. Gabriela Asan.

Conferința Internațională ”Erasmus Days – Our stories” s-a desfășurat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara și a unor parteneri externi: prof. dr. Rosa Luisa Gaspar din Portugalia, prof. dr. Saynur Ozkan din Turcia, prof. Grazyna Kruzeck din Polonia, prof. Bruno Szekeres din Croația, prof. Enza Novara din Italia și prof. Bylgja Dögg din Islanda.

Școala gimnazială „I.G. Duca” derulează proiecte ERASMUS + de 10 ani, timp în care peste 60 de profesori și 140 de elevi au beneficiat de experiențe europene memorabile, care le-au schimbat viețile și i-au ajutat să îi inspire pe cei din jurul lor. Parte dintre aceștia au fost, de altfel, personajele principale ale confgerinței internaționale ”Erasmus Days – Our stories”, în care, așa cum se poate lesne deduce chiar din titlul evenimentului, aceștia au împărtășit experiența și toată bucuria pe care au trăit-o în proiectele Erasmus la care au participat.