Noi acțiuni de consolidare a relațiilor între casele de ajutor reciproc din România și asociațiile de economii și împrumut din Republica Moldova

Noi acțiuni de consolidare a relațiilor între casele de ajutor reciproc din România și asociațiile de economii și împrumut din Republica Moldova

După ce, în cursul lunii octombrie 2024, o delegație a Asociației Teritoriale a Caselor de Ajutor Reciproc din Regiunea Vest (AsCAR Regiunea Vest) au efectuat o vizită în Republica Moldova, la invitația conducerii Asociației de Economii și Împrumut din Republica Moldova (ANC a AEÎ), dialogul deschis privind oportunitățile de colaborare și soluțiile pentru dezvoltarea durabilă a celor două instituții financiare nebancare a continua, zilele trecute, în România.

Astfel, în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2024, o delegație a Asociației Naționale Centrale ale Asociațiilor de Economii și Împrumut din Republica Moldova a efectuat o vizită de lucru în România. În prima zi a vizitei delegația s-a deplasat la sediul Asociației Caselor de Ajutor Reciproc Regiunea Vest (AsCAR Regiunea Vest). Aici, tema discuției a fost „Rolul AsCAR în dezvoltarea caselor de ajutor reciproc afiliate”. Delegații au avut ocazia să afle cum AsCAR contribuie la sprijinirea membrilor săi și cum facilitează implementarea standardelor de excelență.

La întâlnirea cu reprezentanții CAR Transilvania și CAR Zarand, delegația a abordat teme legate de Codul European de bune practici, proceduri de lucru și guvernanța internă. Schimbul de idei a fost valoros pentru stabilirea unor procese eficiente și conforme cu standardele internaționale. După-amiază, delegația s-a deplasat la Simeria pentru o vizită la CAR Unirea Simeria, unde s-a discutat despre provocările și beneficiile fuziunii CAR în orașe mai mici. Vizita s-a încheiat la CAR Europa din Hunedoara unde a fost analizată dezvoltarea caselor de ajutor reciproc din fostele zone monoindustriale.

În dimineața celei de-a doua zile, delegația a pornit către Valea Jiului, unde a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai Universității Petroșani și cu studenții basarabeni aflați la studii în România. În prezența rectorului universității, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, au fost prezentate facilitățile oferite studenților din Republica Moldova prin intermediul asociațiilor de tip CAR.

A urmat o vizită la CAR Petrila, unde tema discutată a fost „Extinderea eficientă a activității în sucursale,” axată pe metodele de optimizare a activităților și pe consolidarea prezenței în zonele rurale și industriale. Programul zilei a continuat la CAR Unirea Petroșani, unde s-a discutat despre programul „Garanția EaSI”, destinat susținerii micilor întreprinzători prin accesarea creditelor cu garanția Europeană.

Delegația economiștilor din Republica Moldova a avut parte și de un tur turistic, care a cuprins vizitarea Muzeul Mineritului din Petroșani, aici oaspeții având ocazia de a descoperi istoria și cultura specifică zonei Valea Jiului.

În cea de-a treia zi, delegația a pornit către Vâlcea. La întâlnirea de la sediul CAR Învățământ Drăgășani, s-au abordat „Provocările și riscurile în activitatea CAR”, accentuând importanța unei abordări prudente și a adaptabilității în fața provocărilor economice și legislative.

„Vizita delegației ANC a AEÎ a avut un impact semnificativ asupra consolidării relațiilor între casele de ajutor reciproc din România și asociațiile de economii și împrumut din Republica Moldova, oferind participanților noi perspective și bune practici pentru dezvoltarea durabilă a acestui sector”, arată ec. Călin Răscolean, director executiv al AsCAR Vest.