Potrivit unor studii elaborate de specialiști, în prezent, la nivelul Văii Jiului există un număr substanțial de clădiri rezidențiale, construite între 1950-1989, care prezintă o slabă eficiență energetică, precum și degradări vizibile ale elementelor de fațadă care nu au beneficiat de lucrări de întreținere și eficientizare energetică susținută.
Din fericire, Uniunea Europeană a alocat fonduri importante pentru eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale, accesibile administrațiilor locale atât prin programe de dezvoltare regionale (ex. Regio, PTJ), cât și prin alte facilități finaciare. Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului (ADTI) a identificat posibilitatea de accesare a asistenței tehnice pentru pregătirea de documentații tehnico-economice în vederea eficientizării energetice a clădirilor rezidențiale de pe teritoriul UAT-urilor membre prin instrumentul financiar ELENA (European Local ENergy Assistance).
Președintele ADTI Valea Jiului, Alexandru Kelemen spune că a fost contractată o finanțare nerambursabilă în cadrul programului „Green & Energy Efficient Jiu Valley” ce are ca obiectiv creşterea capacităţii beneficiarilor de finanţare în domeniul eficienței energetice în clădirile rezidențiale, inclusiv măsuri integrate de creştere a eficienţei energetice şi utilizarea de soluții de producere a energiei regenerabile din surse alternative. Contractul prevede finanțarea a 90% din valoarea documentațiilor prin instrumentul financiar disponibil, urmând ca fiecare UAT să acopere diferența de 10% din valoarea documentațiilor aferente.
Stadiul Programului „Green & Energy Efficient Jiu Valley” va fi prezentat luni, 11 noiembrie 2024, de la ora 11,00 la Universitatea din Petroșani, odată cu semnarea oficială a protocoalelor de eficiență energetică pentru acest tip de investiții europene.