Finanțări BEI pentru eficientizare energetică pentru 30 de blocuri din Valea Jiului

Finanțări BEI pentru eficientizare energetică pentru 30 de blocuri din Valea Jiului

Un număr de 30 de blocuri de locuințe, câte 5 din fiecare localitate a Văii Jiului, vor putea fi reabilitate energetic prin intermediul unor fonduri oferite de banca Europeană pentru Investiții în cadrul Programului „Green and Efficient Jiu Valley”.

Stadiul implementării acestui program la nivelul Văii Jiului a fost prezentat în reuniunea Asociației pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului, în cadrul unei sedințe la care au luat parte și primari din Valea Jiului, întâlnire care a culminat cu semnarea protocoalelor de eficiență energetică, dar și alte infor-mații relevante despre acest program.

„Acest program presupune un vast demers în vederea anvelopării blocurilor din Valea Jiului. Acum, pe lângă proiectele de regenerare urbană, au fost semnate, pentru fiecare primărie, mandatele prin care se va realiza documentația tehnică pentru primele 30 de blocuri”, a declarat rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, președintele ADTI Valea Jiului.

Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului, printre ai cărei membri sunt și cele 6 UAT-uri din Valea Jiului, a identificat posibilitatea de accesare a asistenței tehnice pentru pregătirea de documentații tehnico-economice în vederea eficientizării energetice a clădirilor rezidențiale de pe teritoriul UAT-urilor membre prin instrumentul financiar ELENA (European Local Energy Assistance).

După cum a precizat Alexandru Kelemen, director al ADTIVJ a fost contractată o finanțare nerambursabilă în cadrul programului „Green & ENergy Efficient Jiu Valley” ce are ca obiectiv creşterea capacităţii beneficiarilor de finanţare în domeniul eficienței energetice în clădirile rezidențiale, inclusiv măsuri integrate de creştere a eficienţei energetice şi utilizarea de soluții de producere a energiei regenerabile din surse alternative.

Contractul prevede finanțarea a 90% din valoarea documentațiilor prin instrumentul financiar ELENA, urmând ca fiecare UAT să acopere diferența de 10% din valoarea documentațiilor aferente. Singura condiție este ca locatarii blocurilor vizate să se adune în asociații de proprietari.

Reamintim că, la nivelul Văii Jiului există un număr substanțial de clădiri rezidențiale, construite între 1950-1989, care prezintă o slabă eficiență energetică, precum și degradări vizibile ale elementelor de fațadă care nu au beneficiat de lucrări de întreținere și eficientizare energetică susținută. O veste bună vine din partea Uniunii Europene care a alocat fonduri importante pentru eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale, accesibile administrațiilor locale atât prin programe de dezvoltare regionale (ex. Regio, PTJ), cât și prin alte facilități finaciare (ELENA).