Cristian Resmeriță: „Am învățat de la tatăl meu că nu trebuie să promit decât ceea ce știu sigur că pot să fac pentru oameni!”

Cristian Resmeriță: „Am învățat de la tatăl meu că nu trebuie să promit decât ceea ce știu sigur că pot să fac pentru oameni!”

Senatorul Cristian Resmeriță, președintele Organizației PSD Lupeni și președinte executiv al organizației județene PSD Hunedoara, deschide lista candidaților social-democrați pentru Senat în județul Hunedoara. Care sunt argumentele candidaturii sale pentru un nou mandat de senator aflați din interviul următor.

– Domnul senator Cristian Resmeriță, intrați în competiția electorală a anului 2024 oarecum cu argumentul câștigătorului…

– Faptul că sunt primul pe lista propusă de PSD Hunedoara pentru alegerea viitorilor senatori și, în general, cota de încredere a hunedorenilor în PSD pot fi considerate argumente la ceea ce spuneți. Eu văd lucrurile însă altfel, pentru că tot ceea ce am obținut în viață, a fost rezultatul unor activități realizate prin muncă și responsabilitate. De aceea, am desfășurat și în această campanie electorală o activitate intensă, pentru a le argumenta cetățenilor de ce merit să fiu ales în această onorantă demnitate publică. Iar faptul că sunt pe primul loc al listei candidaților pentru Senat a PSD este o mare onoare, pentru care le mulțumesc colegilor mei din echipa social-democrată.

– Cu ce le-ați argumentat cetățenilor că vă meritați locul în parlament?

– Cu activitatea mea de până acum. Președintele Americii, JF Kennedy, lansa într-un celebru discurs, următoarea sintagmă: ”Nu te întreba ce face țara pentru tine, ci vezi ce poți să faci tu pentru țară!” Eu cred că asta e de fapt definiția unui bun politician, să găsească modalități de a face ceva pentru țară, pentru oameni. Și eu asta am căutat să fac întotdeauna. Ce poți face, urmând acest îndemn, în Parlament ? Poți face legi. Legi bune pentru oameni, care să le facă viața mai ușoară, care să le facă dreptate și să le acorde drepturile care li se cuvin, legi pe care oamenii le doresc, le cer și le așteaptă. Eu asta m-am străduit să fac și m-a ajutat Dumnezeu ca, în bună parte, să și reușesc.

– Dincolo de asta, știți foarte bine că oamenii așteaptă de la liderii politici, în special în prag electoral, noi și noi promisiuni. Ce le promiteți alegătorilor hunedoreni?

– Sincer, nu îmi place să fac promisiuni. Tot așa cum niciodată nu am promis ceva și să nu mă țin de cuvânt. Tatăl meu m-a învățat să nu promit dacă nu ține de mine și m-a învățat să promit doar acele lucruri care țin de mine și de puterea mea de a le rezolva. De mințit, nu am mințit pe nimeni, iar de rezolvat anumite situații, după cum se știe, am rezolvat. Poate că nu întâmplător, presa a denumit unele din inițiativele mele legislative drept „legile Resmeriță”. Pot să vă spun că, fără a face promisiuni, voi căuta și în viitorul mandat, dacă locuitorii județului nostru mă vor credita cu încrederea și votul lor, să fac ceea ce trebuie: legi bune pentru oameni.

– Nu puțini sunt cei care vă reproșează că, în ciuda legilor pe care le-ați dat în mandatele anterioare, au acum pensii mai mici, în loc să le aibă mai mari. Ce le spuneți?

– Ceea ce le-am spus întotdeauna. Să aibă încredere că, împreună cu colegii mei parlamentari, împreună cu conducerea Partidului Social Democrat, așa cum am demonstrat de zeci de ori în ultimii ani, atunci când am fost la guvernare, că nu lăsăm pe numeni în urmă. Premierul Marcel Ciolacu a promis că se va găsi cea mai bună soluție, pentru ca și această să-i spunem inechitate făcută pensionarilor care au lucrat în grupe de muncă speciale, să fie remediată. Însă, dincolo de această promisiune asumată de echipa PSD, ceea ce le-am spus pensionarilor din minerit, din energie, din siderurgie, este să nu uite că prin legi inițiate și susținute de PSD, le-au crescut pensiile chiar și cu procente de 40-50%, la o valoare corespunzătoare cu munca pe care au depus-o. Și tot datorită corecțiilor făcute la programul PNRR negociat de Guvernul PNL-USR în defavoarea pensionarilor noștri, am reușit totuși să păstrăm în plată cuantumul majorat al acestor pensii. Toate acestea sunt rezultate incontestabile ale activității noastre și răspunsul pe care PSD l-a dat și îl dă întotdeauna la problemele semnalate de cetățeni.

– Ce le puteți spune și celor care încă lucrează în sectorul minier și energetic din Valea Jiului. Ce se mai poate face pentru acești oameni?

– Pot să le spun, înainte de toate, că în activitatea mea politică și parlamentară am reușit, așa cum se știe, să obținem decalarea cu 6 ani a termenului stabilit de guvernul Cioloș cu Comisia Europeană pentru închiderea minelor și că am reușit nu doar să salvăm de la închidere termocentrala de la Paroșeni, ci și să o includem pe un plan de investiții care să-i asigure funcționarea, pe gaz, și după 2032. Pot să vă spun că, împreună cu președintele Laurențiu Nistor și cu colegii parlamentari din echipa PSD am reușit să convingem Guvernul și Parlamentul de necesitatea înființării Complexului Energetic Valea Jiului, iar semnătura decisivă asupra acestui demers a fost dată de premierul Marcel Ciolacu. Pot să vă spun că tot premierul Ciolacu este cel care a obținut acordul Comisiei Europene pentru a aloca ajutorul de stat care asigură nu doar funcționarea CEVJ pentru următorii ani, ci c are a permis să se facă și câteva sute de angajări. Pot să vă spun că m-am zbătut pentru ca legea prin care am stabilit ca angajații din minele de cărbune care se închid să se poată pensiona și cu doar 15 ani de activitate în subteran, fără penalizare, să rămână în vigoare. Și aș mai putea să vă aduc multe alte argumente. Cert este că vom căuta, în anii următori, să găsim soluții pentru revitalizarea economică a Văii Jiului. Iar Planul de reindustrializare a României propus de PSD este un pas esențial în această direcție. De aceea, invit cetățenii din Valea Jiului, din județul Hunedoara și din toată țara să aibă încredere în PSD și în candidații social-democrați.