Cartea inginerului Bujor Bogdan, „Tăcerea adâncurilor”, o pledoarie pentru minerit și un omagiu adus minerilor Văii Jiului

Cartea inginerului Bujor Bogdan, „Tăcerea adâncurilor”, o pledoarie pentru minerit și un omagiu adus minerilor Văii Jiului

Personalitate respectată în Valea Jiului, în primul rând pentru felul său de a a fi, dar în elagă măsură pentru activitatea sa în câmpul muncii și în viața comunității locale din Valea Jiului și județul Hunedoara, unde s-a remarcat atât ca și director de mină, cât și ca ziarist, prefect sau întreprinzător, ing. Bujor Bogdan consemnează, în mod constant, în cărțile sale editate și tipărite pe cheltuială proprie, o seamă de aspecte relevante din istoria Văii Jiului.

Este și ceea ce se întâmplă în cea mai recentă carte a sa, „Tăcerea adâncurilor”, o pledoarie de suflet față de o meserie, o ramură economică și o școală de caractere exemplară: mineritul. Pendulând între date istorice, statistici economice, explicații academice și citate ale iluștilor gânditori ai umanității, inginerul Bujor Bogdan face, îm cartea sa, un recurs la memorie șiu o invitație la neuitare față de perioada care a consemnat o veritabilă revoluție în evoluție a regiunii Văii Jiului, pe fondul exploatării zăcămintelor de cărbune – „aurul negru” care a dat viață întregii societăți de pe aceste meleaguri.

Fără a căuta răspunsuri la logica derulării evenimentelor care au marcat istoria acestor locuri, dar în același timp cu nostalgia firească a unui om care și-a dedicat o bună parte din viață slujirii profesiei de miner, din diverse poziții de responsabilitate profesională și publică pe care le-a avut, Bujor Bogdan reclamă tristețea uitării spre care pare că se îndreaptă societatea românescă actuală atunci când vine vorba despre o breaslă care a contribuit din plin la dezvoltarea României, năzuind în același timp că, poate, și prin demersul său scriitoricesc, plin de har și de emoție, va reuși să salveze dacă nu percepția publică despre locul și rolul mineritului din Valea Jiului în istoria contemporană a României, atunci măcar imaginea acelor oameni demni, dârji și harnici care și-au petrecut o bună parte din viață în întuneric, pentru ca semenii lor să poată trăi în lumină.

Cartea „Tăcerea adâncurilor” a domnului inginer Bujor Bogdaj a văzut și ea „lumina” tiparului, de curând, la Editura Universitas, fiind prefațată de reputatul prof.univ.dr.ing. Mircea Georgescu, fost decan al Facultății de Mine și prorector al Universității din Petroșani. Pentru evenimentul lansării către public a acestei noi cărți din portofoliul său editorial, autorul a ales ca loc de întâlnire cu publicul, Muzeul Mineritului din Petroșani. Nu întâmplător, ing. Bujor Bogdan a ales aceste instituții pentru a-și prezenta trăirile și experiențele celor peste opt decenii de viață cuprinse în această carte, pentru că Universitatea din Petroșani reprezintă pentru Bujor Bogdan școala superioară în care s-a format ca un profesionist de calitate în domeniul minier, așa cum minele, devenite de-acum doar ”piese de muzeu” ori doar capitole cuprinse în istoria mineritului românesc, i-au fost locul în care și-a demonstrat capacitățile profesionale și umane și căruia și-a dedicat cei mai frumoși ani din viață.

Vă invităm să citiți această mică, dar atotcuprinzătoare carte de istorie a mineritului din Valea Jiului, de la origini până (aproape) la dispariție. Carte pe care o veți putea achiziționa, cu autograful autorului, la finalul conferinței „76 din 100. De la Institutul Cărbunelui la Universitatea din Petroșani”, conferință susținută de prof.univ.dr.ing. Soprin Mihai Radu – rectorul Universității din Petroșani, eveniment care va avea loc miercuri, 27 noiembrie 2024, de la ora 10,00 la Muzeul Mineritului din Petroșani.