Succes remarcabil în rândul montaniarzilor pentru circuitul montan TOP 9VJ, ediția 2024

Succes remarcabil în rândul montaniarzilor pentru circuitul montan TOP 9VJ, ediția 2024

A trecut un an de când anunțam prima ediție a TOP9VJ, iar acum privim peste o vară trecută plină de ascensiuni pe vârfurile ce înconjoară Depresiunea Petroșani – Valea Jiului realizate de către participanții la acest summit.

Ne doream ca TOP9VJ să fie o competiție altfel, dedicată iubitorilor naturii și înălțimilor, în care să admirăm munții, să acceptăm provocarea și să redescoperim farmecul drumeției montane pedestre printr-un eveniment sportiv de masă având ca scop promovarea unui stil de viaţă sănătos prin mişcare şi sport în natura sălbatică a Văii Jiului – Ținutul Momârlanilor.

În ce a constat TOP9VJ?

În urcarea unor vârfuri din cei șase munți (Retezat, Șureanu, Parâng, Vâlcan, Retezatul Calcaros, Tulișa) ce înconjoară Depresiunea Petroșani – Valea Jiului (Ținutul Momârlanilor), atingerea celor 9 vârfuri desemnate de către organizatori și confirmarea printr-o imagine a realizării ascensiuni trimisă la o adresă a organizatorilor într-o pagină de social media care purta numele evenimentului. Vârfurile care au fost atinse în summitul TOP9VJ au fost: Vf. Lui Pătru, Vf. Parângul Mare, Vf. Tenia, Vf. Straja, Vf. Oslea, Vf. Piatra Iorgovanului, Vf. Custura, Vf. Tulișa și Vf Pietrii (Zănoaga Pietrii / Piatra Zănoagei).

A venit primăvara și cu binevoința Primăriei Uricani, Primăriei Vulcan și Asociației de Ecoturism VisitUricani am achiziționat cele nouă panouri indicatoare de vârf (pe această cale le mulțumim pentru implicarea în dezvoltarea unui turism sigur și civilizat în Valea Jiului), iar împreună cu voluntarii de la VisitUricani și ProMontana Vulcan le-am instalat pe vârfurile alese pentru competiție.

Totul a început timid, am primit primele imagini în weekendul 05 –07 Iunie, după care a urmat o explozie de imagini cu drumeți cocoțați de cele 9 vârfuri, pentru ca să vina data de 07 – 07 Iulie în care am primit imaginile cu ascensiunea pe cel de al nouălea vârf realizate de domnii Antonică Stancău și Dorel Beuran, decani de vârstă a summitului, 71 și 67 ani. Poate acești venerabili și neobosiți drumeți, care împreună cu nelipsitele lor boate și ii au creat o imagine nouă, cea de străjeri milenari ai unei ascensiuni de mult uitate uitate și redescoperite. Apoi au venit cei mici, Ștefan, Ana, Petrov și Iustin care au ținut să ne arate că ei sunt viitorii montaniarzi, cuceritorii vărfurilor mărețe și iubitori ai naturii nesfârșite (mi-au spus un secret: nici unul din ei nu avea telefon).

A fost o vară frumoasă, cum rar o să mai prindem, iar în cadrul competiției au fost mulți participanți, care au lăsat prin imaginile care le-au postat în social media o promovare atât de frumoasă a Văii Jiului, a fost și o întâlnire pe creste unde sau creat legături puternice și frumoase prin comunicare și socializare între participanți și noi am descoperit că această comunitate a drumeților iubitori de natură și ascensiune este în continuă creștere.

Ce va urma?

Vom continua, iar pentru că mai mulți iubitori ai drumeției nu au reușit să finalizeze TOP9VJ (bineînțeles din motive obiective) am luat decizia ca să lăsăm deschisă competiția anului 2024 până la 30 Iulie 2025 pentru a putea să atingă vârfurile. În paralel vomcontinua cu o nouă provocare: schimbăm vărfurile, mai adăugăm unul și pornim drumeția din nou la 1 Iunie. Poate ar trebui să ne gândim și la decani de vârstă, să creăm ceva și pentru ei, pentru că sunt convins că ne-au urmărit și poate și-au dorit să urce cu noi crestele și vârfurile pe care le colindau în tinerețe. Nu vă vom uita, revenim cu o drumeție frumoasă și plăcută adaptată pentru dumneavoastră.

Ce spun drumeții?

Lăcrămioara: ”Sincer, pentru mine drumeția este o pasiune pe care am descoperit-o din întâmplare, oricum mergeam în drumeții, dar mulțumită acestui concurs am direcție, scop și îmi depășesc limitele.”

Antonică: ”Spectacolul muntelui, ne uimește permanent și ne inspiră sentimente de liniște,pace și mulțumire. Participarea laTOP9VJ, mi-a confirmat încă o dată faptul că liniștea și libertatea s-au născut la munte. Muntele înseamnă înțelepciune, adevăr și frumusețe! Zâmbetul și muntele, sunt terapii gratuite!”

Daniel: ”MUNTELE formează caractere, educă, întărește, te duce la alt nivel..”

Milică: ”TOP9VJ… este și va fi o provocare, nu o obligație, cum dealtfel provocare este și accesarea oricărei creste montane.

Sorin Inel, promotor al turismului în Valea Jiului și inițiator al proiectului Top9VJ

Cu ce rămânem după TOP9VJ?

Cu prieteni noi, cu cunoștințe noi, cu peisaje frumoase, cu acea disciplină de a respecta natura și a respecta muntele. Celor care din oarece motive, nu reușesc finalizarea TOP9VJ, să nu fie dezamăgiți (muntele tot acolo va rămâne) și conform unei zicale:

Ai finalizat, CONTINUĂ, ai ratat un vârf, CONTINUĂ!!!”

Ovidiu: ”A fost o plăcere și o onoare pentru mine să particip la acest eveniment. Au fost 4 vârfuri pe care nu am ajuns niciodată, până acum. Participand la evenimentul dvs , am reușit să ajung și pe acestea.”

Florin: ”Am început ”aventura celor 9 vârfuri” în 8 iunie și am încheiat-o în prima zi de toamnă. A fost o competiție cu noi înșine și nu cu altcineva. Ne-am aflat limitele. Ne-am bucurat de peisaje mirifice, de floră și faună. Avem o zonă minunată. De fapt, o țară de vis. Și pentru asta credem cu tărie că Dumnezeu este român. Mai rămâne să prețuim și să păstrăm ceea ce am primit. Mulțumim Visit Uricani pentru această inițiativă. Sperăm să o perpetuați și cât mai mulți oameni să viziteze munții!”

Andreea: ”Și la anu ce o să facem?”

Codruța: ”The mountain is life, and life is a mountain”

Daniela: ”Când te înscrii într-un proiect e firesc să îl duci la bun sfârșit așa cum era planul încă din primăvară de la înscriere. Doar că timpul trece atât de repede. Drumul spre Straja a fost (îl refac acum când scriu) unul al liniștii, toată natura, calmă, ne-a însoțit până pe vârf: tufișurile de afin și merișor care au început să îmbrace haine de toamnă, culoarea ruginie a frunzelor se amesteca cu cea încă verde, acest covor se întindea pe un versant întreg, niște mogâldețe de vegetație rotunde care păreau că stau de vorbă, urcușul nu ușor care punea respirația la încercare, bucuria atingerii vârfului, un versant la întoarcere (pe unde continua transvâlcanul spre Gorj) era rotunjit și avea culoarea și aspectul de catifea fină. Un munte fără niciun om pe traseu, fără niciun lătrat de câine, curat și, așa cum îi stă lui bine, liniștit până la cer și înapoi.”

Andrei: ”Ați pornit acel ceva de care aveam nevoie. Acum vrem mai mult!”

Rodica: ”Cei mai frumoși munți sunt cei care flanchează Valea Jiului!”

Sorin INEL
inițiator al proiectului ”Summit montan Top 9VJ”