Anual, la data de 11 ianuarie, este celebrată în România, Ziua Artei Fotografice. Această zi a fost aleasă în semn de omagiu pentru pictorul și fotograful Carol Popp de Szathmáry, recunoscut ca fiind primul fotograf al României și primul fotograf de război din lume, care se năștea într-o zi de 11 ianuarie, în anul de grație 1812.
Szathmáry a surprins primele cadre în Războiul Crimeii (1853-1856), unde a imortalizat taberele şi bateriile ruşilor de la Calafat, Olteniţa și dincolo de Dunăre, dar şi pe ale turcilor, album pentru care a fost premiat în cadrul Expoziţiei Universale de la Paris din 1855. La Academia Română se păstrează, astăzi, mai multe clişee pe sticlă şi fotografii cu portrete ale combatanților din ambele tabere. În timpul Războiul de Independenţă, Szathmári a fost pentru a doua oară reporter de război și a călătorit în Bulgaria alături de domnitor, fotografiind şi realizând schiţe în spatele frontului.
În prezent, județul Hunedoara se bucură de prestigiul de a avea în rândul comunității o seamă de artiști fotografi a căror valoare este cunoscută și recunoscută la nivel național și internațional. Fără îndoială, cel mai cunoscut dintre aceștia este artistul fotograf vulcănean Francisc Németh. Aflat la acest debut de an 2025 în preajma celei de-a 81-a aniversări, artistul fotograf Francisc Németh a urcat, în cei peste 65 de ani de activitate în acest domeniu al artelor, în elita profesioniștilor din întreaga lume. Acesta intră în noul an, după ce în anul 2024 activitatea și performanțele sale în domeniul artei fotografice s-au bucurat de noi aprecieri la cel mai înalt nivel. Spre exemplu, în primăvara anului 2024, Francisc Németh avea să fie distins de Asociația Mondială a Artiștilor Fotografi Maghiari de Pretutindeni cu Premiul de Excelență pentru întreaga sa activitate în domeniul Artei Fotografice, distincția fiindu-i înmânată într-un cadru festiv, în luna aprilie, la Budapesta.
„Această distincție se acordă anual doar pentru doi dintre fotografii asociației, la propunerea vicepreședinților de pe diferite zone geografice ale lumii, care pot propune în total șase candidați. CV-ul candidaților se distribuie tuturor membrilor pentru consultare, după care votează numai membri care dețin deja această distincție înaltă. Cei doi care obțin cele mai multe voturi primesc distincția. Chiar dacă am fost propus de colegii din țară și primit în această asociație doar în urmă cu patru ani, am avut marea surpriză și onoare să primesc această distincție din partea lor, care este cea mai înaltă pe care o pot acorda. Pentru mine, această onoare este cu atât mai mare cu cât această asociație este formată exclusiv din membri cu palmares internațional deosebit, indiferent de cetățenia lor și de țara sau continentul unde trăiesc. Membri sunt foarte atent selectați. Poți deveni membru numai după ce dispui de un CV deosebit de bogat, care să justifice calitatea de a merita un loc între elite”, spune Francisc Németh.
În egală măsură, artistul fotograf vulcănean Francisc Németh se bucură de recunoașterea prezenței sale pe simezele unor valoroase Saloane Naționale și Internaționale de Artă Fotografică, cu sute de lucrări acceptate în fiecare an și zeci de distincții și premii. Toate acestea i-au adus deja de câțiva ani buni statutul de Membru de Onoare (Hon.AAFR) al Asociației Artiștilor Fotografi din România, dar și distincțiile: AFIAP (Artist a Federației Internaționale de Artă Fotografică; EFIAP (Artist de Excelență a Federației Internaționale de Artă Fotografică), urmate de seria de Excelență în rang de bronz: EFIAP/b și de argint: EFIAP/s. La finalul anului 2024, după încă un an remarcabil în acest domeniu, Francisc Németh a primit și distincția în rang de aur: EFIAP/g, însă așa cum avea să ne mărturisească, doar regulamentul strict al acordării acestor distincții, care nu permit trecerea a două niveluri de performanță într-un singur an, a făcut ca acordarea celei mai înalte distincții internaționale în arta fotografică – EFIAP/d (diamant) să fie luată în discuția Federației Internaționale de Artă Fotografică abia în cursul anului 2025.
„Viața noastră este o aventură încărcată cu surprize pozitive și negative, cu bune și cu rele, care ne poartă ca pe un val, sus și jos, cu bucurii și tristeți succesive… Doar Bunul Dumnezeu știe de ce se întâmplă așa, probabil ca să nu fie monotonă… Întâlnindu-mă cu fotografia în urmă cu 66 de ani, prin intermediul unei cărți, soarta a decis ca din această întâlnire să se nască o fascinantă pasiune pentru creație în arta desenului cu lumina. Primind de la părinți și ca dar Divin, tenacitatea și ambiția de a realiza lucruri inedite, am putut ajunge, ca lucrările mele să fie apreciate nu doar de către cei din jur, ci și în foarte multe locuri de pe această planetă albastră din univers”, mai spune artistul fotograf Francisc Németh.
Anul 2024 a fost un an sub semnul excelenței în arta fotografică și pentru un alt valoros artist hunedorean al acestui domeniu artistic, aflat în plină ascensiune. Profesorul Grigore Roibu, dascăl la Liceul de Arte din Deva și președinte al Asociației Artiștilor Fotografi din județul Hunedoara a revenit în anul precedent, după o pauză autoimpusă de câțiva ani, în elita celor mai premiați artiști fotografi români la diverse Saloane naționale și internaționale organizate sub egida Federației Internaționale de Artă Fotografică.
Cu sute de valoroase lucrări de artă fotografică acceptate în marile Saloane din întreaga lume, dar și cu zeci de lucrări premiate, Grigore Roibu a întrunit, la finalul anului 2024, toate exigențele impuse de Federația Internațională de Artă Fotografică, pentru avansarea la rangul de artist fotograf EFIAP/b (bronz). „După o perioadă de inactivitate în domeniul fotografiei artistice, datorată unor probleme dar și a pandemiei, am revenit în liga I! După multă muncă și perseverență, în ceea ce fac ca fotograf, am obținut o nouă distincție din partea Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP). Mulțumesc tuturor celor ce m-au ajutat, modelelor alături de care am lucrat și asudat pe coclauri și în studio și, nu în ultimul rând, celor ce m-au încurajat!”, a spus Grigore Roibu.
Trebuie să menționăm faptul că, la finalul anului 2024, doar 8 artiști fotografi din România au întrunit condițiile necesare pentru obținerea unei distincții EFIAP.
Avându-i drept model de activitate în domeniul artei fotografice, alți valoroși „pictori” cu aparatul de fotografiat din județul Hunedoara s-au numărat printre artiștii admiși pe simezele unor saloane naționale și internaționale de artă fotografică, dar și printre cei care au câștigat valoroase și onorante premii.
Tututor acestora, le spunem astăzi, de Ziua Artei Fotografice, „La mulți ani”!