Strasbourg, orașul de poveste din inima Alsaciei

Home Reportaj Strasbourg, orașul de poveste din inima Alsaciei
Strasbourg, orașul de poveste din inima Alsaciei

strabourg1Oraş cu puternice conotaţii, în mod special în politica europeană contemporană, Strasbourg este nu doar oraşul în care-şi desfăşoară o parte din activitate cei aproape 800 de europarlamentari aleşi în Parlamentul Europei, ci şi una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice din regiunea de basm a francezilor, Alsacia.

Capitală a regiunii Alsacia, Strasbourg este un oraş ce se întinde pe mai puţin de 100 kmp, pe malul unuia dintre cele mai cunoscute fluvii din Europa, Rinul, fiind traversat de-a curmezişul de unul dintre afluenţii acestuia, râul L`Il, pe vechea graniţă dintre Franţa şi Germania. Până să devină prima Capitală a Europei Unite, Strasbourg era deja un centru politic şi administrativ european de mare anvergură, aici regăsindu-se şi Consiliul Europei (cea mai veche instituţie de intercooperare a ţărilor europene, care reuneşte 47 de state membre) sau Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ca să amintim doar câteva dintre acestea. Reverberaţiile de natură politică ale Strasbourgului sunt însă mult mai adânc înrădăcinate în timp, această aşezare aparţinând mai întâi galilor (care l-au întemeiat sub numele de Argentoratum), apoi romanilor, alemanilor sau francilor. În 1648 Strasbourg a fost anexat Regatului Franţei, dar a stat câteva secole, până la finalul Primului Război Mondial, sub ocupaţia Germaniei.

Puţini sunt cei care ştiu că aici, la Strasbourg, Rouget de Lisle a compus celebrul cântec de război al armatelor de pe Rin, imnul Franţei de astăzi, cunoscut sub numele de “La Marseillaise”.

La Strasbourg, distanţa între vechi şi nou, între epoca Evului Mediu, a Renaşterii şi cea contemporană este de numai câteva… minute. Bătut cu minuţiozitate pe jos, Strasbourgul dezvăluie, pas cu pas, repere turistice fascinante. De la cochetele căsuţe cu bârnele la vedere şi cu muşcate la ferestre, la străduţe înguste, bătute cu piatră, pe care se regăsesc sute de magazine cu souveniruri sau restaurante care te întâmpină cu mirosuri îmbietoare caracteristice bucătăriei franceze, până la fascinantul centru istoric, cunoscut sub numele “Le Grand Île” (zonă înscrisă în patrimoniul universal al UNESCO) şi de aici, mai departe, în noul centru administrativ european, desprins parcă din filmele de SF, cu impresionanta clădire circulară a Palatului Parlamentului European, un gigant de beton, oţel şi sticlă.

Dacă v-aţi ales ca destinaţie de vacanţă oraşul Strasbourg, trebuie să ştiţi că una dintre cele mai frumoase perspective asupra a tot ceea ce înseamnă, din punct de vedere turistic acest oraş, o puteţi avea făcând o croazieră de o oră, o oră şi jumătate pe L`Ill, apă care se scurge lin de-a lungul celor mai importante obiective care merită văzute aici. Între zecile de capodopere arhitectonice şi imagistice pe care le oferă capitala Alsaciei, poate cea mai spectaculoasă este Catedrala “Notre Dame de Strasbourg”, una dintre cele mai impresionante construcţii medievale, construită pe ruinele unui fost templu roman, într-un elegant stil gotic, cu ziduri dantelate de sculpturi şi cu o înălţime care face imposibilă fotografierea acesteia în întregime, într-o singură imagine, din piaţeta principală a oraşului. “Notre Dame de Strasbourg” este considerată astăzi una dintre cele mai mari catedrale de acest fel din Europa.

GALERIE FOTO STRASBOURG:

Este de ştiut faptul că această catedrală găzduieşte şi una dintre cele mai măreţe minuni inginereşti ale Renaşterii, celebrul ceas astronomic cunoscut sub numele de “Orologiul celor trei regi”, înalt de 18 metri. Despre acest ceas, legenda spune că autorităţile din Strasbourg ar fi ordonat la finalizarea lucrării, orbirea constructorului pentru ca acesta să nu mai poată construi vreodată o capodoperă asemănătoare.

Dincolo de frumuseţile pe care “le vede ochiul” în Strasbourg, simţurile olfactiv-gustative sunt la fel de spectaculos “gâdilate” de mirosurile apetisante, de gusturile delicate şi de designurile din farfurie, toate acestea fiind în măsură să ne lămurească pe deplin de ce bucătăria franceză este ridicată la rang de artă. În oricare dintre elegantele restaurante din Strasbourg, preparatele din somon, pateul de gâscă sau raţa afumată (care sunt doar câteva dintre delicatesele bucătăriei alsaciene) devin, în mâinile bucătarilor francezi, adevărate opere de artă gastronomică. Nu mai punem la socoteală faptul că toate aceste produse, stropite cu una din licorile podgoriilor franceze sunt în măsură să încununeze, cu o inegalabilă plăcere şi poftă de viaţă, reuşita unui sejur de vis într-o locaţie desprinsă parcă din poveşti, pe care v-o recomandăm cu toată încrederea: Strasbourg.