Senatorul Vochițoiu ia apărarea ”scriitorilor din spatele gratiilor”

vochitoiuSenatorul UNPR Haralambie Vochițoiu își exprimă, prin intermediul unei declarații publicate pe blogul său (www.vochitoiu.ro) surprinderea față de poziția Ministrului Justiției, Raluca Prună, privind abrogarea prevederilor legale, referitoare la reducerea pedepselor persoanelor condamnate, în baza lucrărilor științifice, alcătuite de acestea. Vochițoiu arată că, în contradicție cu aceasta, judecătorul Adrian Bordea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat în ședința Plenului CSM, că: ,,abrogarea dispoziției care permite reducerea pedepselor persoanelor condamnate, în baza lucrărilor științifice, poate genera mai mult rău și că soluția ar fi înăsprirea condițiilor”.

”Personal cred că, atunci când vorbim despre viața oamenilor, nu trebuie să ne jucăm după bunul plac! Înțeleg că s-au săvârșit abuzuri, că diverși infractori au forțat aceste prevederi legale pentru a-și diminua pedeapsa, dar cum facem cu ceilalți, mai puțin vocali, mai puțin mediatizați, dar de bună credință, care întocmesc lucrări științifice de valoare, în speranța că își vor diminua pedeapsa? Vreau să fiu bine înțeles! Există oameni care dintr-un motiv sau altul sunt în detenție. Nu este normal să îngrădești acest drept legal, doar pentru că alții au abuzat de el. În mod corect trebuie să perfecționăm, să ne îndreptăm împotriva celor care au greșit, care au încălcat legea, nu să limităm drepturile acelora care sunt de bună credință. Poți să înăsprești condițiile așa cum propune dl Bordea, dar să nu compromiți principiul, care este de fapt unul corect”, arată Vochițoiu.

Senatorul UNPR precizează totodată că se așteaptă de la ministrul Justiției să apere principiile de drept, să fie un garant al acestora, nu să se angajeje în jocuri populiste, care nu au nici o legătură cu adevărata justiție. ”Spre exemplu, cu siguranță știți că majoritatea românilor sunt de acord cu reintroducerea pedepsei cu moartea, ceea ce nu înseamnă că trebuie să reacționăm imediat în justiție, în acest sens…”, ăși explică poziția Haralambie Vochițoiu.

Acesta mai arată că, în calitate de Senator al României, este îndrituit să solicite ministrului Justiției reanalizarea poziției  Guvernului pe acest subiect, considerând că ar fi în spiritul de echilibru al Justiției găsirea unor soluții de înăsprire a condițiilor și nu anularea unui drept, a unui principiu, fapt care ar afecta și acele persoane de bună credință, care pot și au pregătirea necesară să scrie în detenție astfel de lucrări. ”Vă solicit acest lucru, de pe poziția unui om care are încredere în justiție și în mecanismele acesteia. Cred, însă, cu convingere că abuzul de drept, de interpretare, este la fel de periculos ca orice altă încălcare a legii”, spune Vochițoiu.