Crucea Roșie Română a deschis un centru de zi pentru copiii și tinerii defavorizați în Valea Jiului

centru CR LupeniSocietatea Națională de Cruce Roșie din România a inaugurat primul Centru comunitar de zi pentru copiii și tinerii defavorizați din județul Hunedoara. Acțiunea face parte din proiectul “Incluziunea socială a copiilor și tinerilor din România cu sprijinul și implicarea comunității – Centre comunitare de zi pentru copii și tineri din comunități dezavantajate în trei zone din România”, finanțat de Fundația Velux prin Crucea Roșie Daneză.

Pe fondul crizei economice, al nivelului ridicat al abandonului școlar, al efectelor marginalizării și al  stigmatizării copiilor aparținând grupurilor vulnerabile din România, Crucea Roșie Română și Crucea Roșie Daneză și-au propus să vină în sprijinul a peste 1.500 de copii și tineri defavorizați din județele Botoșani, Dolj și Hunedoara.

Prin deschiderea acestor centre comunitare de zi, câte 500 de copii și tineri vulnerabili din fiecare județ, cu vârste cuprinse între 6 şi19 ani precum și familiile acestora vor beneficia de activități care au ca scop prevenirea abandonului școlar, dobândirea de noi abilități de viață, precum și îmbunătățirea competențelor personale și sociale. Zilnic, 150 de elevi vor servi o masă caldă și vor fi ajutați la teme de voluntarii filialelor de Cruce Roșie din Hunedoara. În plus, 60 dintre copii vor merge o dată pe an în tabere de vară gratuite. Tinerii între 14 și 20 de ani și părinții acestora pot participa o dată pe săptămână la activități socio-educaționale: sesiuni de consiliere individuală și de grup, cursuri de calificare, cursuri de operare PC, sesiuni de incluziune pe piața muncii, cursuri de prim ajutor etc

cruce rosielupeni1„În România lipsurile materiale reprezintă cel mai invocat motiv al abandonului școlar. Imposibilitatea de a plăti rechizitele copiilor, hainele și încălțămintea, lipsa hranei sunt factori care îi determină pe părinți să renunte la școlarizarea copiilor lor. Prin acest proiect încercăm să acoperim aceste lipsuri materiale și să acordăm o șansă reală la educație copiilor proveniți din familii nevoiașe”, a declarant domnul Ioan Silviu Lefter, director general al Societății Naționale de Cruce Roșie din România.

Crucea Roșie a fost înființată pentru a alina suferințele celor care au fost răniți pe câmpul de luptă, astăzi, Crucea Roșie este permanent provocată să se adapteze condițiilor sociale. Suferința umană are multe forme de manifestare și multe cauze. Suferă prânții când nu-și pot hrăni copiii, suferă când nu le pot asigura cele necasare pentru a dobândi cunoștințe suficiente în școală, suferă când nu își pot îmbrăca pruncii. Voluntarii de la Crucea Roșie încearcă, după puterile lor, să aline aceste suferințe, să fie alături de cei care au nevoie de sprijin. Le mulțumesc pentru eforturile făcute”, a precizat Dan Terteci, președintele Filialei din județul Hunedoara a Crucii Roșii.

Centrul comunitar de zi este susținut cu fonduri ale Fundației Velux până la sfârșitul lunii septembrie 2017. Pentru continuarea acestuia a fost înființat un Consiliu consultativ format din reprezentanți ai autorităților locale, investitori locali, părinți și cadre didactice care au misiunea de a găsi resursele necesare continuării activităților socio-educative ale centrelor după încheierea finanțării.