Castelul Corvinilor și Iancu de Hunedoara, tema unei noi monede aniversare emise de BNR

monede-castel-794x446Castelul Corvinilor și Iancu de Hunedoara sunt prezenți pe două monede aniversare ce au fost emise de Banca Națională a României (BNR) cu prilejul împlinirii a 575 de ani de când fostul proprietar al castelului a devenit voievod al Transilvaniei, a declarat pentru AGERPRES, directorul Costin Tinca.

Acesta s-a arătat „onorat” de faptul că monumentul de la Hunedoara a fost ales pentru a ilustra aversul monedelor emise de BNR și i-a invitat la castel pe reprezentanții instituției bancare cu prilejul ediției următoare a Târgului European al Castelelor, ce va avea loc în luna mai.

„Este onorant pentru noi faptul că BNR s-a gândit să marcheze un eveniment istoric important, legat de Iancu de Hunedoara, cu o ediție numismatică specială în care apare și Castelul Corvinilor. Se știe că la castel există o fântână unde turiștii aruncă monede pentru a-și îndeplini dorințele. Ne-ar face plăcere ca între aceste monede să fie și cele aniversare”, a declarat directorul Castelului Corvinilor.

El a adăugat că s-ar bucura dacă la castel s-ar putea găsi și monedele aniversare emise de Banca Națională.
Potrivit unui comunicat al BNR, instituția a lansat din 4 aprilie, în circuitul numismatic și a pus în circulație două monede, una din aur și una din alamă, dedicate împlinirii a 575 de ani de când Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei.

Pe aversul monedelor sunt redate Castelul Corvinilor, inscripția „ROMANIA”, valoarea nominală și anul de emisiune 2016. Pe revers este prezentat portretul lui Iancu de Hunedoara, inscripția în arc de cerc „IANCU DE HUNEDOARA” și anii între care a fost voievod al Transilvaniei, „1441-1456”.

Moneda din aur este destinată colecționarilor și are o valoare nominală de 100 de lei și un tiraj de 250 de bucăți. Moneda din alamă de circulație are valoarea de 50 de bani și are un tiraj de un milion de exemplare.

AGERPRES

sursa foto: Hunedoara Liberă