Investiții semnificative pentru creșterea confortului termic în unitățile de învățământ din municipiul Petroșani

tibi2Asigurarea confortului termic în grădinițe și școli este una dintre principalele direcții spre care se îndreaptă sectorul investițiilor publice din anul 2016 la Petroșani. Edilii doresc ca experiențele neplăcute, din ultimii ani, generate de sincopele tot mai dese ale sistemului centralizat de termoficare, să nu mai afecteze activitatea unităților școlare, iar elevii să aibă căldură în școli și grădinițe asigurată din cel puțin două surse.

În acest sens, chiar dacă primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune că autoritățile locale din Petroșani rămân fidele sistemului centralizat de termoficare și energiei termice furnizate de CEH, deja la nivelul majorității unităților de învățământ au fost demarate investiții în reabilitarea termică a clădirilor și montarea centralelor termice independente, pe gaz. În câteva grădinițe și școli gimnaziale, acest proces este deja finalizat, atât datorită efortului financiar pe care Consiliul local Petroșani l-a făcut în achiziționarea și montarea centralelor termice, cât și datorită accesării unor importante fonduri având exact această destinație, fonduri atrase prin intermediul unui program special de finanțare derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

În cadrul acestui program, municipalitatea din Petroșani a reușit să atragă cei mai mulți bani din toate comunitățile locale care au aplicat pentru obținerea finanțării. La grădinițele și creșele din cartierul Aeroport, dar și la grădinița din cartierul Dimitrov, lucrările de reabilitare termică realizate pe acest proiect, sunt deja finalizate. În cadrul aceluiași program oferit de Națiunile Unite, se află în plină fază de execuție, lucrări similare de izolare termică și reabilitate estetică și la alte unități școlare din Petroșani, după cum urmează: Școala Gimnazială nr.7 (Carmen Sylva), Școala Gimnazială nr.4 (Avram Stanca), clădirea nouă a Școlii I.G.Duca și Colegiul Național de Informatică Carmen Sylva. ”Este de menționat faptul că materialul folosit la izolarea termică a clădirilor este unul nou, de tip ignifug, un material cu foarte bune proprietăți de izolator termic, adică exact ceea ce aveam nevoie pentru a asigura căldura necesară copilașilor de la grădinițe”, mai spune primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

În același scop, primarul Petroșaniului ne-a dezvăluit că au fost deja realizate și lucrările necesare pentru introducerea gazului metan, într-un proiect cu finanțare locală care a cuprins Grădiniţa PN2 de pe strada Aviatorilor şi Grădiniţa PP3 din cartierul Carpaţi, Grădiniţa PP1+PN1 de pe str. Constructorul, Grădiniţa PP2 de pe str. Aviatorilor şi Grădiniţa PN5 str. Independenţei. În perioada vacanței de vară a elevilor, la alte două unități școlare – Școala Gimnazială Nr. 1, I.G.Duca – sediul nou și Școala Gimnaziala Nr. 7 – se vor monta centrale termice pe gaz. Primarul municipiului Petroșani spune însă că pentru toate unitățile de învățământ din Petroșani au fost întocmite documentațiile tehnice necesare în vederea realizării de investiții similare care vor asigura necesarele surse altenative de încălzire a acestora pe timp de iarnă.