Soluții temporare pentru depozitarea deșeurilor din localitățile Văii Jiului

deseuriCu toate că investițiile realizate cu bani europeni pentru implementarea unui sistem modern de gestionare a deșeurilor menajere în județul Hunedoara au fost finalizate, acesta nu este încă operațional din cauza întârzierilor înregistrate în derularea licitațiilor pentru desemnarea operatorului care va gestiona noul sistem inetgrat de management al deșeurilor în județul Hunedoara. Autoritățile județene au sperat că procedurile se vor finaliza până la mijlocul acestei luni, când expiră autozițai de mediu acordată pentru groapa de gunoi de la Vulcan (Căprișoara), care urmează a fi închisă definitiv în data de 16 iulie, însă acest lucru nu a fost posibil.

În fața unei astfel de situații, la nivelul tuturor localităților din Valea Jiului, dar și în multe alte localități din județul Huneodara apare o problemă majoră, generată de lipsa unor soluții imediate pentru depozitarea deșeurilor până la punerea în funcție a noului sistem de management al deșeurilor din județul Hunedoara.

Această temă a fost dezbătută miecuri, 6 iulie la Petroșani, de către reprezentanții autorituăților locale din cele 6 localități ale Văii Jiului, împreună cu Sorin Vasilescu, vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara desemnat pentru coordonarea acestei activități edilitare. O posibilă soluție ar fi trasportul deșeurilor la alte deponeuri conforme, din Tg. Jiu, Deva sau chiar Horezu. Din păcate, acestea sunt administrate privat iar pentru unele se apropie, de asemenea, termenul scadent de conformitate, asfel încât soluția nu pare a fi una viabilă pe termen mediu.

În aceste consiții, reprezentanții autorităților locale spun că au indentificat  soluție de criză, prin înființaea unui deponeu temporar, într-o locație din Valea Jiului, în care s fie depozitate deșeurile din toată Valea Jiului pentru o perioadă de cel mult un an, urmând ca ulterior acesta să fie ecologizat și deșeurile să fie relocate la groapa ecologică de la Bârcea Mare. ”Am găsit o soluție pe care o vom materializa în următoarea perioadă în urma unor ședințe de consiliu local și consiliu județean. Sperăm ca de la începutul lunii august să putem avea în Valea Jiului o platformă de stocare temporară a deșeurilor pentru o perioadă de cel mult un an de zile până când avem speranța că deponeul de la Bârcea va fi operațional”, a declarat Sorin Vasilescu, vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara.

Soluția va crește și costurile generate de managementul deșeurilor în Valea Jiului, însă acest lucru nu va afecta în mod direct populația, mai dau asigurări reprezentanții autorităților locale.