Bisericile catolice din Europa trag astăzi clopotele pentru un mare conducător român

iancuBisericile romano-catolice din întreaga Europă vor trage și în acest an, la ora 12,00 în memoria unui mare conducător român, care s-a stins în această zi de 11 august. Este vorba despre Iancu de Hunedoara, apreciat strateg militar, de numele căruia se leagă una dintre cele mai importante victorii ale creștinismului în fața cotropitorilor turci care asaltau, la mijlocul secolului al XV-lea, porțile Europei, amenințând întreaga comunitate creștină europeană.

Iancu de Hunedoara a murit în 11 august 1456, de ciumă, în tabăra de la Zemun. Ca omagiu pentru rolul său politic, militar și religios, papa Calixt al III-lea elogia victoria obținută de Iancu de Hunedoara apreciind-o ca fiind „cel mai fericit moment al vieții sale” și-l considera pe Iancu de Hunedoara drept „atletul cel mai puternic, unic al lui Cristos”. Aceași lider al Bisericii Romano-Catolice a decis ca, în ziua de 11 august, toate clopotele bisericilor catolice din Europa, în amintirea glorioasei victorii epurtate de Iancu de Hunedoara în bătălia de la Belgrad, contra oștirii otomane a sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul Constantinopolului.

Decizia luată de Papa Calixt al III-lea este respectată și astăzi în toate bisericile romano-catolice din Europa, care trag asăzi clopotele, în miezul zilei, în cinstea lui Iancu de Hunedoara.