Amintiri și speranțe, la aniversarea ”vârstei de aur” a Colegiului Tehnic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani

colegiu2Azi, am participat la fel ca mulți alții, la sărbătoarea Colegiului Tehnic “Dimitrie Leonida” din municipiul Petroșani. Nu doar pentru că sunt unul dintre dascălii acestei școli de tradiție din Valea Jiului sau nu mai pentru că, în afara timpului petrecut la școală, sunt jurnalist la publicația fondată de soțul meu. Am participat la sărbătoarea Colegiului Tehnic ”Dimitrie Leonida” pentru că nu e puțin lucru să te poți bucura de sărbătoarea ”vârstei de aur” pentru o școală de exemplară tradiție educațională din Valea Jiului și să cunoști oameni cre, prin muncă, pasiune și dăruire au dat școlii și Văii Jiului numeroși profesioniști, numeroase caractere, numeroase valori.

Au fost astăzi, atât la sediul nou al Colegiului Tehnic ”Dimtrie Leonida” – unde a fost dezvelită și o placă jubiliară, în prezența dascălilor de ieri și de astăzi ai școlii, dar și în prezența oficialităților locale și județene – cât și la festivitatea de la Sala de marmură a Primăriei Municipului Petroșani, multe emoții, multe binemeritate elogii, multe povești de viață. Alături de noi, cei din generația de astăzi a școlii, au fost prezenți profesori care de-a lungul anilor și-au pus amprenta asupra școlii și s-au identificat cu numeroasele succese ale acestei unități de învățământ. Dar și foști elevi, ale căror cariere sunt demne de invidiat.

Au fost și discursuri frumoase. Din partea directorului Colegiului, prof. Gabriela Rus, care a spus, printre altele, că “aici, la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petroşani, este locul unde au crescut 50 de generaţii de oameni, este locul unde elevii şi-au găsit întotdeauna prieteni şi unde au învăţat diverse meserii, sub îndrumarea profesorilor.”

wp_20160912_12_55_52_proDin partea autorităților locale, ne-a emoționat discursul primarului Tiberiu Iacob Ridzi, care a arătat că ”deși mulți dintre perii albi pe care-i am se datorează problemelor cu care ne-am confruntat de-a lungul anilor la această școală, sunt bucuros de faptul că aici au existat și există profesori deosebiți, preocupați de viitorul școlii și de o cât mai bună pregătire a elevilor. Sunt convins că, așa cum se pune acum problema în România și în întreaga Europă, care se confruntă cu o criză acută de oameni bine pregătiți în diverse meserii, Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida va avea un important cuvânt de spus în această direcție.”

Nu e puțin lucru ca, din partea Inspectoratului Școlar Județean, care coordonează activitatea tuturor școlilor din județ, să  auzi frumoase cuvinte chiar din partea nspectorului general adjunct, fost absolvent al Colegiului Dimtrie Leonida. ”Eu sunt unul dintre absolvenţi. Astăzi am văzut că sunt foarte mulţi oameni care şi-au pus amprenta în dezvoltarea acestei şcoli, şcoala a dat foarte mulţi oameni de calitate. Îmi aduc aminte de anii în care am fost eleva acestei şcoli, de sarafanul cu emblema şcolii, în dreapta inimii, de ciorapii ¾, de bentiţa care nu reuşea niciodată să îmi ţină părul. Aniversarea a 50 de ani pentru o şcoală e un lucru măreţ prin prisma faptului că sunt 50 de ani de muncă pentru profesorii acestei şcoli. Dragi elevi, secretul este să fiţi ambiţioşi, să fiţi ppregătiţi pentru oportunităţile pe care vi le scot în faţă, să fiţi cinstiţi, să fiţi responsabili, să munciţi şi să învăţaţi foarte mult. Toate porţile sunt deschise şi cu profesori de înaltă calitate aveţi drumurile larg deschide”,  a spus Ilina Lavinia, inspector general adjunct la ISJ Hunedoara.

wp_20160912_12_45_28_proAu impresionat la fel de mult discursurile foștilor directori, prof. Severian Groza sau prof.ing. Atena Vlăduceanu, dar și cele ale unor onorabili absolvenți precum Iosif Moldovan (absolvent al primei promoții de liceeni de la ”Leonida”), Alin Marghioală (șeful Jandarmilor din Petroșani, în dubla sa calitate de absolvent și de tată al elevului cu cele mai bune rezultate la Bacalaureat din acest an), ale jurnalistului Ionuț Drăgotesc (amfitrion al festivității, absolvent al acestei școli, asemeni multor alți ziariști din presa Văii Jiului), dar și ale altor oaspeți.

Cert este că, dincolo de cuvinte, se cuvin felicitări reprezentanților trecutului, prezentului și viitorului acestei școli de tradiție din Valea Jiului.  Mă simt onorată că sunt și eu membru al unui colectiv de oameni deosebiți. Oameni care și-au unit destinul cu școala, de 50 de ani, de 30 de ani sau de 3 ani. Oameni care s-au pensionat sau care mai au puțin până la pensie ori oameni aflați la început de carieră în educație, dar a căror inimă bate la unison cu inima școlii. Așa cum nu trebuie să uităm că astăzi, colectivul acestei școli este reprezentat nu numai de cadrele didactice, ci și de personalul auxiliar, fie el didactic și nedidactic. Și lor trebuie să le mulțumim pentru ceea ce suntem azi.

La mulți ani, școală frumoasă cu oameni frumoși!

La mulți ani și la cât mai multe aniversări!