Din rețetele bunicii Nuța / Lapte de pasăre (nu zboară, dar se mănâncă) !

bunicaDin categoria dulciurilor fine, cu un gust deosebit, face parte şi laptele de pasăre. De unde vine denumirea ciudată nu îmi pot explica. Poate de la ingredientele folosite în prepararea deliciosului dulce: lapte şi ouă. Nu se ştie cu exactitate nici când a apărut pe meleagurile noastre. Cert este că în Franţa, o variantă a acestui desert se numeşte Ile flotante adică în traducere o bezea plutitoare pe o mare de cremă de vanilie.

În ceea ce priveşte reţeta, deşi uşor de preparat se întâmplă să nu-ţi iasă întotdeauna. Problema este cu prepararea bezelelor care de multe ori nu plutesc cum trebuie pe amestecul de vanilie. Nu disperaţi. Cu toate că aspectul “comercial” ar putea lăsa de dorit, gustul este la fel de delicios.

Pentru a prepara o porţie zdravănă de lapte de pasăre, cât pentru 5 persoane, ai nevoie de 1,5 litri de lapte, cinci ouă, 200 grame zahăr şi un baton de vanilie. Laptele, mai puţin 100 ml, se pune la fiert. Batonul de vanilie se spintecă pe lungime şi se pune în lapte.  Între timp gălbenuşurile se freacă cu jumătate din cantitatea de zahăr, după care se subţiează cu cele 100 ml de lapte păstrate. Albuşurile de ou se bat spuă tare cu cealaltă jumătate de cantitate de zahăr. Laptele fiert se strecoară de batonul şi seminţele de vanile şi se amestecă la foc redus cu gălbenuşurile. După vreo trei minute, se pun deasupra cu o linguriţă, mici grămăjoare de albuş bătut, care se fierb un minut pe o parte, iar mai apoi întrocându-se uşor, un minut pe cealaltă parte. Se ia de pe foc, se lasă la răcit, după care se ţine vreo tri ore la frigider.

Desertul se serveşte rece, în cupe sau boluri de sticlă. Pentru un gust deosebit, se pot turna peste bezele mici “fire de păianjen” din zahăr ars.

Poftă bună va doreste BUNICA !