Noul an universitar a demarat la Petroșani sub semnul rolului asumat al Universității în viața comunității

universitate5Noul an universitar a fost deschis astăzi, în mod oficial, și la Universitatea din Petroșani. Ca un preludiu la dorința manifestată de Rectorul instituției academice din Valea Jiului, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin de a avea ”o implicare mai mare a Universității în viața comunității locale”, la festivitate au participat, alături de câteva sute de studenți și cadre universitare, personalități ale vieții publice precum subprefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Sorin Vasilescu, primarii Tiberiu Iacob-Ridzi (primarul municipiului Petroani) și Gheorghe Ile (primarul municipiului Vulcan), dar și directorul general al INCD INSEMEX Petroșani, dr.ing. George Artur Găman și directorul general al CEH,Cosmin Chiuzan, reprezentanți ai unor instituții partenere de calibru ai Universității, dar și prof.Maria Ștefănie, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Huneodara.

Din fericire, noul an universitar începe sub auspicii favorabile la Petroșani, după ce, în urma sesiunii de toamnă, toate locurile bugetate, atât la învățământul de licență, cât și la studiile de masterat, oferite de cele trei facultăți din componența Universității din Petroșani, au fost ocupate, iar alte câteva sute de studenți au fost admiști la studiile de licență sau master, cu taxă. Universitatea din Petroșani își păstreză de asemenea statutul de instituție cu o apreciată și puternică Școală Doctorală.

univesritate4

Prezent la deschiderea noului an universitar, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a subliniat faptul că Universitatea din Petroșani se găsește astăzi într-un moment cheie, alături de îngreaga comunitate locală din Valea Jiului. ”În acest context zonal avem obligația – cei ce răspundem de evoluția comunității Văii Jiului, să integrăm cât mai bine valorile perene ale acestei școli academice în strategia de dezvoltare a zonei noastre și să reușim prin proiectele noastre comune, să punem în mișcare motoarele unei economii locale care să valorifice superior întregul potențial material dar mai ales uman, de care dispunem. Transferul de know-how dinspre Universitate către comunitate și invers, poate aduce beneficii reciproce, acesta fiind principalul rezultat al tuturor eforturilor pe care le vom face împreună la nivel de conducere: administrația publică locală și Universitatea, folosind toată inteligența și managementul de calitate aplicat în ambele instituții, prin oamenii valoroși pe care îi avem. Ca fost student al acestei Universități, mă reîntorc cu bucurie și cu recunoștință în acest moment de început de an și caut să le transmit studenților că această etapă din viața lor este definitorie pentru cariera lor, că efortul de a dobândi calitățile unor viitori profesioniști își va arăta roadele, la timpul potrivit. Le doresc tuturor succes în noul an de studiu iar domnilor profesori să poată șlefui cât mai bine profilul profesional al studenților domniilor-lor”, a spus, în discursul său, primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

universitate6

La rândul său, primarul municipiului Vulcan, absolvent al Universității din Petroșani, a vorbit despre tradiția învățământului superior tehnic din Valea Jiului care, de-a lungul anilor, a format nu doar specialiști de o foarte bună calitate, ci și oameni și caractere de excepție. ”Am învățat foarte mult în perioada în care am fost student aici, pentru că am avut profesori extraordinari, așa cum sunt și cei care astăzi pregătesc aici viitorii specialiști în domenii politehnice și de știință de mare căutare în țară și peste tot în lume. Le spun studenților care încep astăzi un nou an universtar la Petroșani, să fie mândri că sunt studenți aici și să urmeze cu statornicie cursurile de pregătire, laboratoarele și seminariile, pentru că informațiile acumulate în anii de studenție le vor fi de folos toată viața”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

În aceeași notă s-a înscris și mesajul transmis de directorul general al INCD INSEMEX Petroșani la festivitatea de la Universitatea din Petroșani. “Universitatea este locul unde se creazã specialisti în diverse domenii, specialisti care vor activa si vor transforma societatea si economia româneascã si pregãtirea excelentã a studentilor este o componentã esentialã de care depinde viitorul societãtii noastre”, a subliniat Artur Gãman, directorul general al INSEMEX Petrosani.

universitate1

***

universitate2

***

universitate3