Salvamontiștii recomandă turiștilor să fie prudenți pe traseele de munte din Retezat și Parâng

parang-zapada-nouaSalvamontiștii din județul Hunedoara le recomandă turiștilor care doresc să urce la munte, la acest sfârșit de săptămână, să fie prudenți atunci când aleg un traseu de creastă în masivele Parâng și Retezat, în condițiile în care zăpada de la peste 2.000 de metri se poate transforma foarte repede în gheață.

Șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a explicat vineri că stratul de zăpadă din masivele Parâng și Retezat este destul de mic, de ordinul centimetrilor. În cursul nopții zăpada îngheață, iar a doua zi turiștii neatenți pot aluneca foarte ușor pe relieful stâncos.

„Zăpada este destul de mică, se topește ziua. Peste noapte, din cauza temperaturilor sub zero grade se formează un strat de gheață pe poteca din stâncă, ceea ce face ca în ziua următoare deplasarea să fie destul de anevoioasă. Se alunecă ușor, colțarii nu ajută pe stâncă și nu este nici zăpadă foarte mare”, a declarat, pentru AGERPRES, șeful Salvamont Hunedoara.

Potrivit acestuia, în zilele următoare sunt așteptate noi ninsori, motiv pentru care turiștii care merg pe traseele de creastă trebuie să țină cont de avertizările meteo și să poarte un echipament adecvat muntelui. De asemenea, este util ca turiștii să se asigure între ei pe trasee, cu ajutorul unei corzi.

Pentru cei care doresc să afle mai multe despre starea traseelor și evoluția vremii, Salvamont Hunedoara are asigurate servicii de permanență în stațiunile Parâng, Straja, Râușor și la Cabana Pietrele, locuri în care salvamontiștii oferă toate sfaturile necesare unei drumeții sigure.

AGERPRES