PSD propune eliminarea unui număr de 120 de taxe de la 1 ianuarie 2017

liviu_dragnea_Președintele PSD Liviu Dragnea, a depus luni, 10 octombrie 2016, la Parlament, un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Între taxele care ar urma să fie eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.

Liviu Dragnea a reamintit că proiectul de lege, care a intrat luni în Biroul Permanent al Senatului, prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale care au un impact bugetar foarte mic, sub 0,1% din PIB. „Am depus la începutul acestei săptămâni acest proiect legislativ, cu dorința ca el să intre în vigoare în acest an, astfel încât de la 1 ianuarie 2017 102 taxe nefiscale să fie eliminate. Vorbim de peste 50% din taxele nefiscale pe care le plătesc cetățenii români și o valoare de peste 80% a acestora. Dincolo de valoare, de număr, este vorba de o cantitate de timp uriașă pe care o pierd românii pentru a plăti aceste taxe, unele care sunt foarte mici și, de asemenea, nervii și umilința pe care mulți dintre cetățenii români, aproape toți, o simt atunci când trebuie să meargă din ghișeu în ghișeu”, a subliniat liderul PSD Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, de mulți ani de zile „sistemul public a tot inventat taxe mici sau mari, în condițiile în care nici măcar nu aduc un mare beneficiu la bugetul de stat, ci doar enervează cetățenii”.

În privința taxei radio tv, Liviu Dragnea a precizat că atât SRR cât și SRTV vor fi plătite de la bugetul de stat. „Nu vor rămâne aceste instituții fără buget”, a spus el.

Prevederea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cuprinsă și în programul economic de guvernare al PSD, preconizează, de la 1 ianuarie, un impact „foarte mic”, de 0,1% din PIB.

AGERPRES