Regizorul Andrei Dăscălescu, cetățean și ”colonist” de onoare al Petrilei

dascalescuDupă ce Consiliul local al orașului Petrila a decis, în ședința din luna decembrie să-i acorde titlul de cetățean de onoare regizorului Andrei Dăscălescu, în acest zile artistul Ion Barbu a informat că și Consiliul Local al Coloniei Literar-Artistice Petrila, convocat în ședință extraordinară, a hotărât, în unanimitate, acordarea titlului de ”COLONIST DE ONOARE” aceluiași  regizor Andrei Dăscălescu.

”Înțelegem, astfel, să omagiem travaliul artistic care a dus la finalizarea filmului artistic & documentar PLANETA PETRILA, o producție care a produs furori și fiori la Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam. Concluzionăm, spunând că, „dacă Petrila era necunoscută în România până la descălecatul Dăscălescului, acum, practic, e necunoscută în întreaga lume!”, arată Ion Barbu, într-un comunicat de presă transmis în numele Coloniei Literar-Artistice din orașul Petrila.

Regizorul Andrei Dăscălescu a locuit, mai bine de un an în orașul Petrila, unde a realizat un film documentar care prezintă viața comunității locale prin prisma vieții a două personaje, un miner (Cătălin Cenușe) și un artist (Ion Barbu). Filmul, intitulat ”Planeta Petrila” a fost prezentat anul acesta, în premieră la Fesrivalul de Film Documentar de la Amsterdam, unde s-a bucurat de un real succes, fiind cotat între primele 5 producții mondiale favorite ale publicului.

Născut în Piatra Neamţ, Andrei Dăscălescu este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, specializarea „Multimedia, sunet montaj”. A lucrat ca monteur şi sunetist la numeroase filme, inclusiv Tinereţe fără tinereţe, în regia lui Francis Ford Coppola; a produs şi regizat Fly, un scurtmetraj de două minute, selectat în 12 festivaluri internaţionale şi câştigător al două premii; a conceput şi organizat festivalul de film “Filmul de Piatră”.

colonia-literara1

Foto: facebook