Turniruri, amfiteatru pentru spectacole și un sat medieval, repere ale unui proiect la Castelul Corvinilor

castelul-corvinilorUn spațiu pentru turniruri, un amfiteatru pentru spectacole și chiar un mic sat medieval cu căsuțe ale meșteșugarilor reprezintă doar câteva dintre elementele unui proiect pe care autoritățile din municipiul Hunedoara doresc să-l pună în practică la Castelul Corvinilor din localitate pentru a crește gradul de atractivitate turistică a locului.

Proiectul își propune să pună în valoare spațiul exterior al castelului, inclusiv pârâul Zlaști, care curge la poalele monumentului medieval, prin reconstruirea fostei mori de apă.

De asemenea, accesul spre clădirea castelului se va deschide prin mai multe zone, ceea ce va permite construirea și utilizarea unor locuri de belvedere care acum nu pot fi puse în valoare. „Întregul proiect se bazează pe câteva componente esențiale care pot trezi interesul turiștilor, astfel încât aceștia să-și petreacă un timp cât mai mare în interiorul sau în exteriorul castelului. Întreaga zonă poate să fie un spectacol prin ceea ce se realizează acolo, pentru că de trei ori pe zi ar putea avea loc spectacole de turniruri, apoi o gardă medievală va face de serviciu la porți și bastioane, iar satul de servicii va fi o componentă esențială prin ceea ce reprezintă atelierele de confecționat arme, potcovăria și multe altele”, a declarat arhitectul Daniel Sabău, șeful colectivului de proiectare.

Costurile de realizare ale proiectului sunt estimate la circa 5 milioane de euro, iar implementarea ar putea dura trei ani, timp în care vor fi parcurse mai multe etape ale construcției în așa fel încât activitatea de turism să nu fie afectată vizibil de lucrări.

Autoritățile locale din Hunedoara vor încerca să convingă Agenția de Dezvoltare Regională Vest că proiectul poate fi încadrat în categoria celor de regenerare urbană și să obțină o finanțare europeană nerambursabilă. În cazul în care acest lucru nu este posibil, Primăria Hunedoara va căuta alte modalități de a face rost de banii necesari, prin implicarea bugetului local, o formă de asociere în parteneriat public-privat sau cu Consiliul Județean Hunedoara.

boboutanu„Cel mai important este să asigurăm sursa de finanțare. (…) Proiectul este esențial în economia turistică a Castelului Corvinilor, pentru că acesta reprezintă o atracție turistică a municipiului Hunedoara. Pentru prima dată, anul trecut, castelul a atras 300.000 de turiști. Acum venim cu o noutate care să aducă la castel și mai mulți turiști și să creeze mai multe venituri pentru municipalitate”, a apreciat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.

Potrivit acestuia, veniturile realizate din încasările la castel se ridică la peste 1,1 milioane euro, în anul 2016.

Primarul a estimat că prin realizarea proiectului de punere în valoare a spațiilor exterioare Castelului Corvinilor numărul turiștilor ar putea ajunge la 500.000 pe an, ceea ce va determina și o creștere direct proporțională a veniturilor, în paralel cu dezvoltarea serviciilor adiacente turismului.

AGERPRES

Vedeți aici cum va arăta spațiul adiacent castelului Corvinilor după finalizarea proiectului: