Trei ani de activitate neîntreruptă a Centrului Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență (CJMSU) Hunedoara

isu hdÎn 18 ianuarie 2014, s-a înregistrat primul apel 112 în noul Centru Integrat, amenajat în urma unei investiții a Consiliului Județean Hunedoara.

Consiliul Județean Hunedoara și instituțiile care compun structura operațională a Centrului Integrat 112 au marcat acest eveniment printr-o întâlnire cu presa. Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Iancu de Hunedoara”, lt. col Viorel Demean, cms. șef Remus Sabău, adjunct la Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara, șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Decebal” Hunedoara, col. Robert Vîță, managerul Serviciului Județean de Ambulanță, dr. Valeria Filimon și purtătorul de cuvânt al SJA Hunedoara, dr. Cătălin Dumitrescu, au prezentat pe scurt un bilanț al activității din anul 2016, numărul de intervenții realizate în urma apelurilor prin 112, dar și proiectele care vizează îmbunătățirea gradului de răspuns la solicitările venite din partea populației județului Hunedoara. La întâlnire au mai fost prezenți reprezentantul Oficiului de Telecomunicații Speciale Hunedoara, care asigură infrastructura operațională, și comandorul Ion Marin, comandantul Centrului Militar Județean Hunedoara, în incinta căruia se află Centrul 112.

Reprezentanții ISU și ai Ambulanței au declarat că timpii medii de răspuns la intervenție au scăzut în 2016 față de 2015. De asemenea, și Poliția a punctat acest aspect al scăderii timpului de răspuns la intervenții. Reprezentanții IJJ Hunedoara au apreciat buna gestionare a cazurilor de urgență semnalate prin 112, în condițiile în care în județul Hunedoara circa 40% din zona montană nu este acoperită cu semnal de telefonie.

”Consiliul Județean Hunedoara va asigura, în continuare, gestionarea funcționării Centrului în bune condiții, astfel încât structurile operaționale să poate salva cât mai mulți oameni și bunuri”, a declarat Mircea Bobora, președintele Consiliului județean Hunedoara.

În prezent, în țară mai funcționează un centru similar la Târgu Mureș. Existența și buna funcționare a CJMSU în județul Hunedoara este importantă, mai ales că județul este în continuare unul cu risc ridicat de accidente. Există drumuri europene intens circulate, avem porțiune de autostradă, o rețea extinsă de drumuri județene, stațiuni montane aglomerate mai ales iarna, dar și trasee montane și peșteri căutate de turiști.