Eurodeputatul hunedorean Iuliu Winkler, reconfirmat în funcția de vicepreședinte al INTA

winkler iuliu intaDeputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a fost reconfirmat, luni, în funcția de vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European. Întruniți în ședință constitutivă la mijlocul mandatului de cinci ani în actuala componență a Parlamentului European, membrii Comisiei INTA, pe baza propunerii grupurilor politice, au decis ca președintele INTA și cei patru vicepreședinți să-și continue activitatea.

Iuliu Winkler le-a mulțumit colegilor pentru încrederea acordată și pentru șansa de a-și continua proiectele și munca începută în 2014 în funcția de vicepreședinte al INTA.

”Trăim într-o lume în rapidă schimbare, iar acest lucru este valabil și pentru comerțul exterior. Fiecare al 7-lea loc de muncă din UE este susținut de companiile exportatoare, totalizându-se astfel 30 de milioane de locuri de muncă ocupate, în general, de persoane înalt calificate și  plătite cu salarii peste medie. Exportul este motorul creșterii economice și este extrem de important pentru statele din Europa Centrală și de Est în efortul lor de a face pași pe drumul atingerii convergenței europene. Parlamentul European și Comisia INTA vor juca un rol important în negocierile legate de Brexit, precum și în posibila reconfigurare a relației transatlantice pentru care există toate premisele să se petreacă în perioada imediat următoare. În acest context complicat, promovarea intereselor IMM-urilor europene în comerțul global, salvgardarea intereselor industriilor europene în fața competiției globale acerbe și nu întotdeauna loială vor continua să fie prioritățile mele”, a declarat deputatul european al UDMR la finalul ședinței constitutive a INTA.

Potrivit acestuia, pentru UE comerțul internațional este un vehicul important în promovarea, la nivel mondial, a valorilor și principiilor europene, respectiv a drepturilor omului și democrației. ”Globalizarea a condus la o creștere dramatică a inegalității. Având la îndemână instrumentele parlamentare adiacente acordurilor comerciale și noii Politici Comerciale a UE, mă voi alătura celor, care la nivelul UE, și-au propus ca prioritate îmblânzirea globalizării prin reglementări care să ducă la o repartizare mai echitabilă a beneficiilor comerțului internațional generând bunăstare pentru fiecare dintre cetățenii Uniunii”, a adăugat Iuliu Winkler.

În cadrul ședinței de luni, deputații europeni l-au reconfirmat pe Bernd Lange (S&D, DE) în funcția de președinte al INTA pentru următorii doi ani și jumătate, iar în funcțiile de vicepreședinți pe Tokia Saifi (EPP, FR), Yannick Jadot (Verzi/EFA, FR), Iuliu Winkler (EPP, RO) și Jan Zahradil (ECR, CZ).