Momentul ”Micii Uniri” a fost rememorat la Petroșani

unire1”Rațiunea evenimentului de astăzi este și trebuie să fie una singură: Să nu uităm ! Să nu uităm de acele momente în care înaintașii noștri au scris istorie, în care au făurit premisele României în care noi trăim astăzi. Faptele lor trebuiesc cunoscute, din generație în generație. De aceea trebuie să marcpm astfel de evenimente. Ca să nu uităm !” Acestea au fost cuvintele tânărului licean Andrei Șchiopu, care alături de alți tineri de la Colegiile de pe raza municipiului Petroșani, au ținut să marcheze  ziua de 24 ianuarie, împreună cu oficialitățile locale, într-un eveniment organizat la Primăria municipiului Petroșani.

Cu un decalaj de o zi, motivat de rațiuni administrative, municipalitatea din Petroșani a marcat astfel, astăzi, momentul istoric de la 24 Ianuarie 1859 care a dat startul construcției României moderne. ”Au trecut 158 de ani de când sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, Ţara Românească s-a unit cu Moldova. Am ţinut să marcăm acest moment istoric, un moment important pentru România, în general, prin Mica Unire punându-se bazele statului modern român. Astăzi, fără aceste acte de patriotism ale străbunilor noştri n-am fi putut vorbi despre România, în limitele teritoriale pe care le avem în prezent. Aceste momente importante ar trebui celebrate de toţi românii, pentru că, dacă nu ne cunoaştem şi nu ne respectăm istoria şi valorile naţionale, atunci n-avem cum să avem prezent şi niciun viitor în această lume. Un viitor care să ne asigure pe noi şi generaţiile viitoare că vom păstra identitatea naţională, într-o lume tot mai globalizată – cu avantajele şi dezavantajele acesteia. Le mulţumesc celor care au fost alături de noi la această festivitate, în special elevilor de la licee, dar şi profesorilor coordonatori care i-au angrenat în aceste activităţi importante pentru poporul român”, a declarat, cu acest prilej, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

unire2

În cadrul spectacolului artistic prezentat de elevii liceelor din Petroșani la sala de marmură a Primăriei, și-au dat concursul elevi talentați ai Colegiului Național de Informatică ”Carmen Sylva” (coordonați de prof. carmen Gheviza și Anca Cordea), ai Colegiului Național ”Mihai Eminescu” (coordonator prof. Delia Cerna), ai Colegiului Tehnic ”Dimitrie Leonida” (coordonați de prof. Ruxandra Coman, Cristina Ilioni, Bianca Palo și Adriana Radu) și ai Colegiului Economic ”Hemes” (coordonați de prof.Liliana Găicea și Doina Țopescu).

unire3

În cadrul evenimentului de astăzi, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi i-a conferit titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Petroșani” profesorului universitar doctor Septimiu Krausz.

Potrivit tradiției, momentul festiv al sărbătorii ”Micii Uniri” a fost marcat și la Petroșani de o mare horă a unirii, în care s-au prins toți participanții la acest eveniment.

unire4

unire5