”Primarul Revoluției”, cetățean de onoare al municipiului Petroșani

septimiu krauszLa final de ianuarie, într-o zi care amintește de trecutul istoric al nației, dar care pentru comunitatea locală din Petroșani a devenit și un simbol al cinstirii excelenței, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a oficiat ceremonia de  acordare a titlului de ”Cetățean de onoare” unui om care întrunește din plin calitățile pentru conferirea acestuia.

Profesorul universitar doctor Septimiu Krausz a primit astăzi, această distincție care-l așează,  în mod oficial, în galeria personalităților de onoare din municipiul Petroșani. Fost cadru universitar eminent al Universității din Petroșani, promotor al școlii românești de sociologie, Septimiu Krausz și-a înscris numele cu demnitate, în cele mai tulburi momente ale istoriei contemporane, fiind ales la conducerea autorităților locale provizorii instituite la Petroșani la 22 Decembrie 1989. Același Septimiu Krausz a reprezentat Valea Jiului și în primul Parlament al României de după 1990.

Despre personalitatea sa, care a generat decizia actualului primar Tiberiu Iacob Ridzi, validată de Consiliul local al municipiului Petroșani, de a-i conferi distinsului profesor universitar Septimiu Krausz titlul de Cetățean de onoare a vorbit, cu talentul său inconfundabil, scriitorul Valeriu Butulescu, bun prieten al laureatului. ”Se poate vorbi mult despre domnul profesor Krausz. Înainte de Revoluție, într-o perioadă complicată politic, domnia sa reușește să impună la Petroșani o știință curajoasă pentru vremea respectivă. Au fost necazuri, dar a venit Revoluția și, într-o  perioadă în care o lumea se răsturna și se puneau bazele altei lumi, domnul profesor este ales și adus în fruntea municipiului, într-o perioadă de provizorat greu de înțeles pentru cei din ziua de azi” a spus Valeriu Butulescu. Acesta a vorbit și despre perioada în care a fost coleg de Parlament cu Septimiu Krausz, considerându-l unul dintre oamenii politici remarcabili ai țării, ale cărui cuvinte capacitau interesul întregii clase politice, așa cum prelegerile sale didactice au fascinat generații întregi de studenți.

krausz1

Cu modestia tipică oamenilor de mare valoare, Septimiu Krausz a mulțumit pentru onoranta distincție care i-a fost acordată, recunoscând însă că cea mai importantă apreciere pe care a primit-o sub o astfel de formă a fost cea prin care i s-a recunoscut, alături de alți 3 colegi, meritul de a fi fost promotor al Școlii de sociologie din România. ”Marea mea mulțumire este că această Universitate din Petroșani, unde am predat 49 de ani, a fost singura din România care a reușit, după Război, performanța de a avea o școală superioară de predare continuă a acestei discipline care este Sociologia”, a spus profesorul universitar doctor Septimiu Krausz.

Și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi consideră că atât implicarea profesorului Septimiu Kraus în conducerea localității într-o perioadă extrem de tulbure, cât și surta carieră politică, dar mai ales prestigioasa carieră universitară a acestuia sunt elemente care-l recomandă pentru distincția conferită de municipalitate. ”Îi mulțumesc și pe această cale domnului profesor Septimiu Krausz pentru tot ceea ce a făcut pentru municipiul Petroșani, pentru comunitatea noastră și mai ales pentru școala superioară de științe din cadrul Universității Petroșani. Așa cum îi mulțumesc pentru că, în momentele în care a avut infinite oportunități, a ales să rămână un om al acestor locuri, un cetățean cu adevărat demn de respectul nostru, un cetățean de onoare al municipiului Petroșani”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

krausz2