Turiști coborâți pe frânghii din telegondola de la Straja

salvaremontana1În stațiunea montană Straja s-a desfășurat astăzi un exercițiu privind intervenția instituțiilor abilitate în cazul unor incidente în zona montană. Exerciţiul comun a fost organizat în scopul de a testa capacitatea de intervenție a salvamontiștilor, jandarmilor, polițiștilor, reprezentanților I.S.U. și operatorilor instalațiilor de transport pe cablu.

Exerciţiul a urmărit modul de acţiune în următoarele situaţii:
– Intervenția pentru acordarea primului ajutor și transportul accidentatului de pe o pârtie de schi;
– Intervenția pentru căutarea unei persoane rătăcite în zona montană;
– Intervenția pentru salvarea persoanelor din instalațiile de transport pe cablu în cazul în care instalațiile se blochează.

Organizatorii spun că este pentru prima dată când se organizează un astfel de exerciţiu complex într-o stațiune din Valea jiului, în care sunt angrenate toate forţele care acţionează în mediul montan. Cele trei scenarii prezentate în cadrul exerciţiului au fost alese pornind de la acţiunile reale desfăşurate în ultima perioadă în judeţul nostru.

Prezent la acest exerciţiu, subprefectul judeţului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszly a declarat: „A fost un exercițiu care și-a atins scopul. Exercițiul a fost o simulare în condiții cât mai aproape de situația reală, iar in acest context, interoperabilitatea dintre instituțiile implicate a funcționat la parametri optimi. După acest exercițiu, s-a concluzionat că, la încheierea sezonului de schi, este necesară efectuarea unei analize a activității de intervenţie în domeniul schiabil, pe tipuri de risc. Pe viitor, vom încerca să promovăm exerciciții similare și în alte domenii de interes ”.

salvaremontana2