Aproape 400 de oameni au protestat la Deva împotriva modificării Codurilor penale. Proteste și la Hunedoara, Brad și Petroșani

poteste la devaAproape 400 sute de oameni au protestat miercuri seară, la Deva, împotriva ordonanței de modificare a Codurilor penale și a proiectului de lege privind grațierea, o parte dintre cei prezenți apreciind că Guvernul ar fi trebuit să aibă alte priorități.

Protestatarii s-au adunat în fața statuii regelui Decebal, din Piața Victoriei, având asupra lor pancarte cu mesaje precum: „Nu vrem să ne transformăm în hoți, sclavi și emigranți”, „România, nu mai tolera hoția!” sau „România-țara în care viitorul se decide pe întuneric”.

„Nu ni se pare firesc ca două acte normative de o asemenea anvergură — Codul penal și Codul de procedură penală — să fie modificate noaptea, pe colțul biroului, pe ascuns. Modificările sunt o gravă lovitură adusă statului de drept și nu rezolvă nici pe departe problemele invocate de ei, respectiv solicitările CEDO și alte Curții Constituționale, ci mai degrabă oferă un mare avantaj celor care au probleme cu legea”, a spus una dintre protestatare.

Un alt protestatar a fost de părere că Guvernul ar trebui să renunțe la ordonanța de modificare a Codurilor penale, apreciind că Executivul ar fi trebuit să aibă alte priorități, legate de dezvoltarea economică a țării.

„România are alte priorități, legate de industrie, agricultură. Suntem într-o zonă aproape de conflicte. România nu are nevoie de o lege care să salveze corupția„, a subliniat acesta.

Un alt bărbat, care a venit la protest cu o pancartă pe care scria „Nu, fiule! Nu toți românii mint! Nu toți românii fură!”, a declarat că nu crede că Avocatul Poporului va ataca ordonanța privind modificarea Codurilor penale.

„Până aseară speram să se oprească. Sunt argumente, au avut toate datele, puteau să se oprească, dar nu au făcut-o. Acum am venit cu speranța că ultimele pârghii constituționale vor funcționa. Nu am mari speranțe de la Avocatul Poporului. Aștept Curtea Constituțională. Sunt prezent aici pentru a-i spune copilului meu că nu toți românii fură și nu toți românii mint”, a spus protestatarul.

Protestatarii din Deva au rămas aproape două ore în Piața Victoriei, după care au plecat în marș spre clădirea Prefecturii Hunedoara, pe drum oprindu-se și huiduind în fața sediului filialei județene PSD Hunedoara. După ce au rămas câteva zeci de minute la Prefectura Hunedoara, grupul a revenit, pe același traseu, în Piața Victoriei.

Câteva sute de persoane au mai protestat miercuri seară în municipiile Hunedoara și Brad.

Nu fost semnalate incidente.

AGERPRESS

protest petrosani2Proteste în această seară și la Petroșani

Mai multe zeci de persoane s-au mobilizt în această seară și în centrul civic al municipiului Petroșani pentru a protesta împotriva adoptării ordonanțelor privind modificarea Codului Penal.