Vineri, au început la Parlament, dezbaterile în comisiile parlamentare e specialitate a capitolelor din Legea Bugetului Național pentru anul 2017. Pentru deputatul hunedorean Carmen Hărău (deputat PNL), potrivit propriilor sale declarații, chiar dacă este al cincilea experiment de acest tip, el reprezintă o adevărată provocare. ”Am început ieri dezbaterile pe buget. Se lucrează tot week-end-ul, de dimineață, până noaptea târziu. Este pentru a cincea oară când fac asta… o adevărată provocare de rezistență fizică și intelectuală la concentrare intensă și îndelungată : cca 14 ore pe zi”, explică Hărău.
Chiar și așa, Carmen Hărău a găsit timp pentru a face câteva considerații cu privire la ceea ce a identificat în Legea Bugetului,așa cum ste propusă ea de Guvernul Grindeanu. Iată, așadar, ce a găsit deputatul liberal Carmen Hărău la dezbaterile pe Legea Bugetului ?
1. Toată fundamentarea bugetului este făcută pe un PIB de 815 mld față de 758 mld în 2016. Creșterea este supradimensionată, în niciun fel justificată, dar preluată ca bază de lucru, pentru ca toate cheltuielile să încapă. Este un sofism perfect: construcție logică pe bază falsă. Bugetul este ca o bucată de brânză șvaițer, plină de găuri… rămâne de văzut, la împărțeală, cui va hotărî PSD-ul că-i revin găurile.
2. Și cota de 31,2% din PIB, încasări bugetare, este o iluzie.
Cum poți să crezi că vei avea cea mai mare cotă de colectare din ultimii ani, când TVA și acciza pe carburant au scăzut începând cu 2017, nu se mai percepe taxă de stâlp, au fost eliminate 102 taxe, între care taxa radio-tv, care pune o nouă presiune pe buget, pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare a Societății Radio-Tv?!
Fiscul se va năpusti, cu certitudine, asupra agenților economici, firme mici și mijlocii, pentru a mai stoarce niște bănuți, sub presiunea unui targhet de colectare nerealist.
3.Fundamentarea este făcută pe un curs leu-euro nerealist, de 4,46… iar cursul, acum, este de 4.52… În buzunarele cui se va regăsi diferența în minus?
4.Guvernului nici nu-i trece prin cap implementarea Directivei 1164/2016, privind impozitarea tuturor profiturilor obținute în România, aici, în țară. Bugetul românilor este privat de o sursă de finanțare, în favoarea multinaționalelor! „Prietenii” știu de ce?
5.Este cel puțin suspectă creșterea de venituri pe anumite surse (impozit pe profit, impozit microîntreprinderi) corelate cu noul cod economic în a doua parte a anului… Ne putem aștepta la creșteri de taxe și impozite?
6.Guvernul prognozează creșteri de 20 mld la fondurile europene! Cum?! Că suntem deja în februarie…
7.PSD-ALDE au un executiv stufos… Dragnea are multă lume de recompensat… Nu-i puțin lucru să te ajute să scapi de pușcărie, nu-i așa? Dar, în context, cu așa un buget, Ministerul Economiei are un rol decorativ. Aproape că n-are decât… portofoliul de ministru.
8.Ministerul Educației are buget de subzistență și nicio soluție bugetară pentru cele 1000 de școli fără autorizație. Probabil pentru că elevii nu votează, și, se vede treaba, guvernul consideră că prea multă educație strică… la social-democrație.Un cetățean educat este mai greu de manipulat.
9. Scad drastic cheltuielile cu bunuri și serviciile la sănătate. Ceea ce înseamnă că vom continua să mergem cu mâncare, seringa, fașele de pansament, bisturiul, etc. în buzunar la spital, și, probabil, vom adăuga și alte bunuri (și servicii!) aduse de acasă…
10. In schimb cresc enorm cheltuielile cu bunuri și servicii în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, (25%!) gestionat de d-na Olguța Vasilescu. Sper că nu vor beneficia pensionarii de încă niște softuri „performante” făcute de firmele dlui Sebastian Ghiță, abonat acolo… că nu știu cu ce alte bunuri și servicii de această anvergură financiară vor fi catadorisiți pensionarii, cu banii direcționați de la pensiile lor în buzunarele unor furnizori și prestatori…
11. Nu prea rezultă, din cifrele bugetului, cum vor fi plătiți bugetarii, cu salariile mărite, 12 luni… Pare că nu sunt bani decât pentru 10 luni. Mai mult decât atât: săptâmâna trecută, Guvernul emite OUG 9, prin care ordonatorii de credite sunt obligați să se încadreze în bugetul anual de salarii. Știți ce înseamnă asta, cu probabilitate foarte mare? Disponibilizări.
12.Scade presiunea pe bugetul de stat, a bugetelor de asigurări sociale și a celui de asigurări sociale de sănătate. Alocările din bugetul de stat pentru cele două bugete sunt mai mici anul acestea : cu cca 1,5 mld pentru primul și cu cca 0,5 mld pentru al doilea. Acesta ar putea fi un lucru bun, mai ales în ceea ce privește bugetul asigurărilor sociale de stat, îndepărtându-ne cu gândul de la pericolul colapsului sistemului de pensii de stat… Dar în ceea ce privește fondul de asigurări sociale de sănătate, s-ar putea ca banii alocați să fie puțini… mai ales dacă nu sunt bine gestionați.