Dacian Cioloș: ”În spatele deciziilor Guvenului pe care l-am condus nu au existat ”elefanți” ascunși”

dacian-ciolosFostul premier Dacian Cioloş a afirmat luni că în Guvernul pe care l-a condus modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală s-a făcut transparent, „cu toate avizele şi după lungi discuţii argumentate”, şi nu au existat nici „elefanţi ascunşi între articole”.

„Nu s-a făcut nimic pe ascuns pentru că nu aveam ce şi de ce să ascundem. Proiectul de ordonanţă prezentat de doamna ministru Raluca Prună a avut avizul CSM încă din 12 mai, cu câteva zile înainte de adoptare. (…) Urgenţa a fost clar argumentată şi era justificată de deciziile Curţii Constituţionale şi de faptul că Parlamentul nu avansa deloc cu adoptarea numeroaselor proiecte legislative de modificare a Codurilor pentru a le pune în acord cu zeci de decizii ale Curţii Constituţionale, deşi exista o urgenţă cerută de sistemul judiciar pentru a pune capăt instabilităţii legislative”, a scris Cioloş, pe Facebook.

El a precizat că o mare parte dintre modificările pe care Guvernul le-a operat atunci în Codurile penale au fost preluate de la Comisiile juridice din Parlament. „Nu am avut ‘elefanţi’ ascunşi între articole şi nici nu aveam de apărat de justiţie şefi de partid, clienţi sau sponsori politici. Textul a fost rediscutat în detaliu cu CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu Ministerul Public. Singurul obiectiv era de a servi interesul cetăţenilor care mergeau în instanţe şi interesul magistraţilor care se confruntau cu întârzieri în procese. În concluzie, cele două ordonanţe au fost adoptate de două Cabinete diferite, din raţiuni diferite şi în moduri diferite”, a explicat Cioloş.

Acesta a apreciat intenţia Executivului Grindeanu de a aduce „un plus de transparenţă” asupra modului în care au fost aprobate cele două ordonanţe, dar a respins „orice încercare de a pune semnul egalităţii” între ele. „Nu voi comenta prea mult calitatea dezbaterilor din cele două Cabinete. Aş sublinia doar că în Guvernul pe care l-am condus dezbaterile interne erau fireşti, de substanţă, ample, uneori contradictorii, dar întotdeauna susţinute de argumente şi având în vedere, în primul rând, interesul public. Miniştrii ştiau ce acte normative sunt adoptate”, a mai spus fostul premier.

AGERPRES