Bilanțul protestelor din județul Hunedoara în viziunea Jandarmeriei

proteste1Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara informează, prin intermediul unui comunicat de presă, că în perioada 1-5 februarie 2017,  a asigurat ordinea publică la 30 manifestații de protest organizate în 8 municipii și orașe din județ, misiune la care au fost angrenați aproximativ 300 de jandarmi.

”Scopul misiunilor îndeplinite de jandarmi a fost acela de a asigura exercitarea drepturilor constituționale de către toți cetățenii, de a preveni producerea unor fapte de natură să tulbure ordine publică, precum și de a asigura protecția persoanelor, proprietății publice și private”, se arată în comunicatul Jandarmeriei.

Cu toate manifestațiile la care jandarmii hunedoreni au asigurat ordinea publică s-au desfășurat în condiții de normalitate, nefiind înregistrate violențe sau tulburări grave a ordinii de drept, Inspectoratul de Jandarmi al județului Hunedoara arată că forțele de ordine au fost nevoite să intervină în 5 situații în care au identificat, cu sprijinul participanților la protest, persoane care încălcau normele legale. Patru persoane au fost sancționate contravențional pentru introducerea, desfacerea sau consumul de băuturi alcoolice pe timpul desfășurării adunărilor publice din municipiile Deva și Hunedoara. Cea de-a cincea persoană a fost sancționată pentru consum de băuturi alcoolice pe timpul manifestației publice din municipiul Deva, urmată de refuzul de a părăsi adunarea publică la solicitarea îndreptățită a jandarmilor. În aceste cazuri, jandarmi au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.500 lei.

proteste2

De asemenea, jandarmii au fost nevoiți să intervină la manifestația publică desfășurată în municipiul Hunedoara, în seara zilei de 5 februarie, pentru sprijinirea unei persoane căreia i s-a făcut rău. Jandarmii au solicitat o ambulanță, iar până la sosirea echipajului medical, i-au acordat primul ajutor. Bărbatul a fost preluat de ambulanță și transportat la spitalul din municipiul Hunedoara pentru investigații.

Pentru buna organizare și executare a misiunilor ce le revin, precum și pentru a putea asigura în mod eficient protecția cetățenilor, jandarmii recomandă cetățenilor să declare în prealabil intenția de a organiza adunări publice.