Tiberiu Iacob Ridzi despre problemele municipiilor din România

parteneri-tibi1Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani a participat luni, 6 februarie 2017, la București la o nouă sesiune de dezbateri asupra problemelor administrațiilor locale din cadrul Asociației Municipiilor din România.

Acesta a prezentat astăzi, în calitatea sa de purtător de cuvânt al Asociației Municipiilor din România, un succint raport asupra discuțiilor care au avut loc în acest for. Tiberiu Iacob Ridzi a aătat că, la întâlnirea primailor de municipii din România au participat Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia- Olguţa Vasilescu, Secretarul de Stat din MDRAPFE, Sirma Caraman, Preşedintele ANAP, Bogdan Puşcaş, dar si reprezentanţi ai Ministerului Mediului, precum şi ai Ministerului Fondurilor Europene.

“Au fost o serie de discuții și, împruenă cu colegii primari, am luat și câteva decizii. Pe ordinea de zi a fost o chestiune legată de proiectul Codului Administrativ, asupra căruia am formulat și noi un punct de vedere, în od special pe chestiuni care țin de elaborarea acestui Cod administrativ. Apoi, profitând și de prezența doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu, a avut loc o discuție pe tema salarizării personalului din administrația publică locală. Aici sunt o serie de lucruri legate de influențele pe care le are această lege în mod special în ceea ce privește corelarea ultimelor creșteri salariale și a impactului acestora asupra bugetelor locale. Am mai avut o discuție cu domnul de la Ministerul Mediului, pentru că ne preocupă în mod deosebit acea nouă taxă de 80 de lei/tona de deșeuri depuse în depozitele conforme, taxă pe care trebuie să o plătească administrațiile publice începând de la 1 ianuarie. Știm desigur că e vorba de un angajament pe care îl are România legat de colectarea selectivă și depunerea deșeului menajer selectat în gropile ecologice. Potrivit acestuia, în acest an, trebuie să fie o cantitate de 10% din total, anul viitor 20%, iar până în 2025 întreaga cantitate de deșeuri care se depune în gropi trebuie selectată. Cert este că această taxă nu poate să intre în costul gunoiului și atunci trebuie găsită o soluție pentru identificarea sursei din care urmează a fi achitată. Încă nu s-a luat o decizie, iar colegii din conducerea AMR, domnul primar Robert Negoiță și domnul primar Gheorghe Falcă vor continua discuțiile la Ministerul Mediului în acest sens”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi la sediul administrației locale din Petroșani.

AMR

Acesta a mai precizat că la discuţiile de la Asociația Municipiilor din România, primaii au ridicat și  problema absorbţiei fondurilor europene şi au cerut sprijinul membrilor Guvernului pentru a se reuşi depunerea documentaţiilor în acest sens, demararea procedurilor şi implicit a proiectelor, într-un termen de timp cât mai scurt.

Următoarea Adunare Generală a Asociației Municipiilor din România urmează să aibă loc să aibă loc în data de 13 martie 2017, la Bucureşti.