Localitățile înfrățite Petroșani și Varpalota își stabilesc programul acțiunilor comune pentru anul 2017

petrosani varpalotaAutoritățile publice locale din Petroșani și Varpalota (Ungaria) continuă și în 2017 evoluția relațiilor de parteneriat care marchează una dintre cele mai active și cele mai longevive înfrățiri de orașe europene. Începute în urmă cu aproape două decenii în urmă, relațiile de colaborare dintre autoritățile locale și, ulterior, reprezentanții societății civile din cele două localități, au devenit un model de parteneriat la nivel european.

Autoritățile locale din cele două orașe doresc să mențină și în 2017 același standard ridicat al relațiilor bilaterale, motiv pentru care în comisiile special constituite în acest sens de cele două municipalități a fost elaborat un Program de activități comune pentru acest an. Programul a fost deja adoptat în Consiliul local al orașului Varpalota, iar în ședința de luni, 13 februarie 2016, Consiliul local Petroșani va supune, la rândul său, dezbaterii in aprobării acest program. Mai mult, potrivit consilierului pentru Relații Externe al primarului municipiului Petroșani, Eduard Wersanski, programul va fi semnat și de cei doi primari în cadrul unei întâlniri oficiale programată pentru primăvara acestui an, la Petroșani.

Programul pentru 2017 al comunităților locale din Petroșani și Varpalota păstrează, în linii mari, activitățile de scces derulate în anii anteriori, respectiv: participaea unor delegații oficiale la manifestările dedicate Zilelor orașelor din cele două localități înfrățite; taberele de elevi pe bază de reciprocitate, care oferă ocazia tinerilor cu rezultate școlare bune să petreacă câteva zile de vacanță în orașul înfrățit; participarea unor sportivi la competițiile organizate în cele două localități;  organizarea unor ședințe comune ale celor două Consilii locale etc.

”Pentru acest an, comisia celor două Consilii locale a diversificat acest program, inserând și câteva acțiuni noi care s-au desprins în urma implicării din ce în ce mai active a societății civile în derularea acestei relații de înfrățire. Este vorba despre stabilirea unor domenii de colaborare pe linie sportivă între Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani și Liceul ”Thury Gyorgy” din Varpalota sau despre interacțiunea reprezentanților organizațiilor de media din cele două orașe în vederea realizării unor filme de prezentare a celor 20 de ani de la demararea acestei relații de înfrățire, eveniment care va avea loc anul viitor. Desigur, avem în continuare în vedere un parteneriat activ în baza unor eventuale proiecte cu finanțare europeană care ar putea fi accesate de cele două comuntăți locale înfrățite, în acest an”, spune Eduard Wersanski.