Carmen Hărău (PNL): ”Bugetul PSD pentru anul 2017 – un risc uriaș pentru România”

harauCarmen Hărău, senatoare PNL, consideră că bugetul pentru anul 2017, abia adoptat marți de către Parlament, reprezintă un risc real la adresa macrostabilității și o dovadă flagrantă că Guvernul PSD și-a asigurat folosirea banilor publici în interes de partid, fără limite și fără nici o responsabilitate în fața legii.

Aceasta spune că a votat împotriva bugetului propus de Guvernul Dragnea-Grindeanu, nu dintr-o opoziție ridicolă sau pentru că se află în Opoziție politică, ci, pentru că așa cum a fost construit, Bugetul pe 2017 reprezintă un adevărat risc la adresa economiei naționale și dovada cea mai clară că PSD și-a premeditat să dirijeze resursele bugetare în mod discreționar, către clientela celor două partide de guvernare. ”Bugetul pentru 2017 este dovada cea mai clară că alianței PSD-ALDE nu le pasă nici o secundă dacă țara se scufundă, pentru că mult mai importantă este prosperitatea partidelor lor și a firmelor prietene. Am atras atenția cu toată forța mea asupra actelor normative pe care le-a adoptat Guvernul Dragnea-Grindeanu în premeditarea construcției bugetare: ordonanțele de urgență numărul 6 și 9 din 2017, legea pentru aprobarea unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017, Strategia fiscal-bugetară, prognozele elaborate de Comisia Națională de Prognoză, prin încălcarea Legii nr.69/2010 a responsabilității fiscal-bugetare. Rezultatul acestor acte normative se reflectă într-o contrucție bugetară bazată pe date nereale, supraestimate, inventate, pentru a putea cârpi toate promisiunile din campanie în Legea bugetului”, spune Carmen Eleonora Hărău.

Senatorul de Hunedoara apreciză că mult mai grav este faptul că, prin ordonanțele numărul 6 și 9 PSD și-a învestit un nou prim-ministru în persoana doamnei Shhaideh, care va putea cheltui în mod discreționar, prin ordine de ministru, peste 36,4 miliarde lei din creditele de angajament, din care 31 miliarde doar pe programul de dezvoltare locală. ”Am proprietatea termenilor și știu că acest buget reprezintă un risc real pentru economie și societatea amăgită cu promisiuni pentru o viață mai bună! În dezbaterile din Parlament, inclusiv unii ordonatori de credite mi-au confirmat că nu sunt asigurate sumele de bani pentru plata salariilor până la sfârșitul anului! Despre politica investițională, nici nu am mai îndrăznit să întreb, atâta vreme cât nu au resurse suficiente nici măcar pentru cheltuielile de personal. La fel de grav mi se par și țintele de încasări pe care și le-au propus Guvernul: +4,77% din TVA, + 60,70 din impozitul asupra veniturilor IMM-urilor, +7,71% impozitul pe profit. Acest lucru nu înseamnă decât că agenții economici au motive întemeiate de îngrijorare, mai concret, fie că presiunile autorităților fiscale vor crește, pentru a crește încasările, fie se vor trezi peste noapte cu diferite forme de taxare suplimentară, vădite sau mascate. Astăzi, unele autorități guvernamentale de bună-credință mi-au confirmat temerile și, chiar dacă nu au anunțat oficial, încasările bugetare pe prima lună a anului 2017 care sunt mai mici cu cca. 1 miliard, îmi confirmă spusele — PSD guvernează în total dispreț față de soarta țării și profund iresponsabil”, a mai adăugat Carmen Hărău, senator PNL.