Iubitorii de carte și cultură din județul Hunedoara s-au întâlnit cu actorul-scriitor Ion Dichiseanu

dichiseanu1Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a fost în ziua de 14 februarie 2017, organziator al unui nou eveniment cultural de excepție găzduit în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or. De această dată echipa Bibliotecii județene a realizat un eveniment cultural cu totul special: întâlnirea cu îndrăgitul actor de teatru și film Ion Dichiseanu, care și-a lansat volumele „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel” și „Adevărul, mai frumos decât legenda”, ambele apărute la Editura Polirom.

De menționat este și faptul că acest al doilea volum a fost lansat în premieră la Deva.

Ion Dichiseanu este unul dintre cei mai îndrăgiți actori ai României, un artist care a bucurat cu creațiile sale din teatru și film multe generații, un artist care a făcut cunoscută arta dramatică românească și dincolo de granițele țării.

Cele două volume sunt confesiunile unui actor care știe că „vine o vreme când amintirile te ajung din urmă”, cum însuși mărturisește autorul. Așa fiind, cititorii vor afla în paginile celor două cărți momente importante din viața îndrăgitului artist. ”Dedicat trup și suflet acestei nobile profesiuni, Ion Dichiseanu ne dăruiește acum două cărți între ale căror file și-a așezat sufletul și ni se destăinuie cu sinceritate, deschis, ca unor vechi prieteni”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

Primul volum cuprinde pagini în care găsim amintirile sale legate de minunata poveste de iubire trăită cu legendara cântăreață și actriță spaniolă Sara Montiel, o iubire despre care, la acea vreme, opinia publică din România aflase câte ceva, acum avem mărturisirea sinceră, deschisă, caldă și delicată a lui Ion Dichiseanu despre acest capitol drag din viața lui.

dichiseanu2

A doua carte este un mănunchi de amintiri legate de viața actorului, de creațiile sale de pe scenă și de pe platourile de filmare, despre colegii lui, despre călătorii și întâlniri cu mari actori străini. Acest volum, așa cum ne spune Ion Dichiseanu, este „o pauză de reflecție în care trecutul se revarsă în prezent, iar prezentul se întoarce în trecut. Peste aceste amintiri nu va cădea niciodată cortina”.

”La această întâlnire, Ion Dichiseanu a tras cortina de pe amintirile sale și    ne-a împărtășit o parte din gândurile, trăirile și aducerile sale aminte, care i-au inspirat aceste două cărți. Citind aceste cărți din scoarță în scoarță – o lectură plăcută care ne relevă și un talentat scriitor –, avem impresia că Ion Dichiseanu coboară de pe scenă, se așază lângă noi și ne povestește, își amintește de oameni, de roluri, de mari actori, de filmări, de locuri din lume pe care le-a vizitat, de iubiri pe care le-a trăit. De aceea, lectura acestor două cărți este o plăcere, fiecare pagină ne aduce mai aproape nu doar un mare actor, ci și un om pentru care a trăi frumos, a trăi în adevăr este un comandament etic de la care n-a abdicat nicio clipă. Din aceste cărți transpare pasiune și respectul față de profesiunea de actor, dar și respectul deosebit nutrit față de spectatori, față de miile de oameni care s-au bucurat atât de mulți ani de creațiile actoricești ale lui Ion Dichiseanu. Acestui public, Ion Dichiseanu i-a dăruit nu numai arta ci și, cum însuși mărturisește, sufletul întreg, așa cum l-au învățat marii lui dascăli într-ale scenei”, mai spune Ioan Sebastian Bara.

dichiseanu4

În semn de prețuire, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a oferit marelui actor o Diplomă de Excelență „pentru excepționala contribuție la afirmarea artei dramatice românești”.

La final, îndrăgitul actor a oferit doritorilor autografe.

dichiseanu