Opinia liberalului Dan Marinescu în problema taxei de salubritate de la Vulcan

marinescu_deseuriȘi în municipiul Vulcan au apărut o serie de discuții referitoare la cuantumul și modalitățile de calcul privind noua taxă de salubritate, instituită de autoritățile locale începând cu acest an.

Problema a fost analizată și de către reprezentanții Opoziției politice locale. Astfel, președintele PNL Vulcan, Dan Marinescu susține punctul de vedere al cetățenilor și, mai ales, al întreprinzătorilor privați, care apreciază că, la Vulcan, prețul pentru gunoi este unul foarte mare. De altfel, nu este pentru prima oară când liberalii aduc în dezbatere problemele legate de tarifele pentru deșeuri percepute de operatorul local Pregoterm SA.

Dacă înainte Marinescu spunea că nu este normal ca vulcănenii să plătească cel mai mare preț la gunoi, având în vedere că groapa de deșeuri care deservea întreaga regiune se afla chiar la Vulcan,  mai ales că locuitorii din localitățile care utilizau acest deponeu plăteau tarife mai mici chiar și cu 50% față de cel perceput vulcnenilor,  nemulțumirea acestuia este acum una și mai mare. “Dacă până acum plăteam mai mult ca toți ceilalți care veneau și depozitau gunoiul la noi, acum am preluat groapa de gunoi de la Petroșani în administrare, dar după cum se vede tot noi, vulcanenii trebuie să suportăm toate costurile de întreținere a acesteia, pentru toți cei care depozitează acolo. Mai mult decât atât, cu toate că primarul Gheorghe Ile ne-a spus că acest lucru nu va afecta prețul pe care trebuie să-l plătească vulcănenii pentru gunoi, în ședința imediat următoare, consilierii din alianța PSD-ALDE au votat pentru mărirea prețului la gunoi. Practic, s-a ajuns la situația ca, acum, vulcanenii să plătească mai mult în condițiile în care cei din Petroșani, de exemplu, plătesc mai puțin, ca să nu mai vorbim de celelalte orașe din Valea Jiului care, deși  au operat majorări de preț la gunoi, plătesc totuși mai puțin decât cei din Vulcan, așa cum se poate constata din analiza de tarife aplicată la Lupeni sau Uricani”, spune Dan Marinescu.

Liderul liberal apreciază că noua taxă de salubritate aplicată de administrația locală din Vulcan împovarează și agenții comerciali. ”Nu înțeleg de ce agenții comerciali sunt împovărați cu această taxă a gunoiului. Păi cum ajută Primaria investitorii care contribuie la dezvoltarea comunității, în acest fel? Adică vulcănenii plătesc o dată taxa pe gunoi, dar totodată mai plătesc și patronii pentru angajați, care sunt aceeași vulcaneni. Așadar, oamenii plătesc încă o dată și la un preț dublu față de cât era anterior, ceea ce nu mi se pare deloc normal”, spune Marinescu.

Președintele PNL Vulcan avansează însă și o posibilă soluție pentru eficientizarea serviciului de colectare a deșeurilor în folosul cetățenilor. ”Cred că în primul rând agenții comerciali vulcăneni se pot uni și pot cere ca de aceste servicii de colectare a deșeurilor să se ocupe o altă firmă, dispusă să asigure servicii similare, dar cu prețuri mai mici. Păi ce dovadă au agenții economici că acest gunoi este cântărit la colectare, atâta timp cât majoritatea celor cu care am vorbit, spun că nici n-au pomenit de așa ceva. Nu este normal să pui biruri peste biruri tot peste cei care țin totuși în viață economia orașului, în loc ca, dimpotrivă, să le creezi facilități și să încurajezi prin politicile locale mediul privat local”, mai spune Marinescu.

Președintele PNL Vulcan apreciază totodată că justificările administrației vulcănene cu privire la valoarea acestei taxe, sunt cel puțin hilare. “Prima dată cand am văzut ce afirma primarul Ile în presa locală, am crezut că e vorba despre o glumă. Cum să spui că sunt 10.000 de persoane care nu își plătesc taxele și impozitele locale, printre care și gunoiul, motiv pentru care prețul la gunoi e așa mare ? Adică, să înțeleg de aici că noi, ceilalți cetățeni care ne platim taxele la timp, suntem mai proști ca să plătim și pentru ceilalți ? Eu voi cere Primăriei Vulcan o situație, să vedem exact cine sunt acei 10.000 de vulcăneni care nu plătesc gunoiul, precum și, din aceștia, care sunt cei care beneficiază de ajutoarele sociale, pentru că am înțeles că, dacă normal ar fi să avem circa 3500-4000 de asistați sociali, pe listele de Vulcan figurează undeva la 9.500-10.000.  De asemenea, nu înțeleg de ce persoanele cu handicap, care beneficiau de scutire la plata gunoiului, nu mai beneficiază acum de acest lucru”, explică Dan Marinescu.

În replică, autoritățile locale din municipiul Vulcan și reprezentanții operatorului serviciilor de colectare și depozitare a deșeurilor pe raza municipiului Vulcan, spun că valoarea taxei a fost stablită în urma unor calcule care să asigure funcționarea serviciului, iar cuantumul taxei a fost aprobat în Consiliul local.