Bibliotecile anului 2016 în județul Hunedoara

biblioteci2017Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a județului Hunedoara, a organizat în ziua de 23 februarie 2017, în Sala de conferințe a Parcului de Afaceri din Simeria, festivitatea de premiere a bibliotecilor publice care au ocupat locuri fruntașe în competiția anuală „Bibliotecile anului” ediția 2016.

Au fost premiate, cu acest prilej, acele biblioteci municipale, orășenești și comunale care, pe anul 2016, au obținut cele mai bune rezultate în întreaga lor activitate.

După evaluarea rezultatelor obținute, a criteriilor stabilite, pe „podiumul  de premiere” au fost invitați reprezentanții următoarelor biblioteci:

–        La categoria biblioteci municipale, Biblioteca Municipală Hunedoara;

–        La categoria biblioteci orășenești, Biblioteca Orășenească Simeria;

–        La categoria biblioteci comunale, Biblioteca Comunală Gurasada și Biblioteca Comunală Rîu de Mori.

Începând cu această ediție, am acordat o diplomă specială, o diplomă de excelență, unei bibliotecare ale cărei activitate și implicare în viața comunității locale au fost cu totul remarcabile, care și-a dăruit ani buni din viață slujirii cărții și slujirii celor care iubesc lectura. Diploma pe care am acordat-o este un semn al prețuirii noastre pentru o bibliotecară dedicată cu adevărat acestei nobile profesiuni. Iar prima diplomă de excelență am acordat-o astăzi, cu emoție și bucurie, doamnei Tița Cozac de la Biblioteca Comunală Totești.

biblioteci2017_2

Această competiție interbibliotecară a fost inițiată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în anul 2011, cu scopul de a stimula activitatea fiecărei biblioteci publice, de a genera un spirit de întrecere, care să determine fiecare bibliotecă să-și pună în valoare întreaga capacitate, toate resursele de care dispune în folosul comunității locale în mijlocul căreia funcționează. ”Acest concurs a plecat de la premisa că, în ultimii ani, bibliotecile publice și-au depășit condiția de centre de împrumut de cărți și s-au transformat în adevărate și puternice centre culturale, puncte de informare pentru comunitate, locuri în care membrii comunității asistă la evenimente culturale, dar și locuri în care obțin și informații, în timp real, din orice domeniu de interes. Toate aceste activități reclamă un nou tip de management, un nou tip de abordare a activității de bibliotecă, tot mai diversă și mai complexă”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene Ovid Densușeanu din Deva.

Acesta apreciază totodată că spiritul de emulație pe care l-a generat concursul „Bibliotecile anului” a dus la o ridicare evidentă a calității activităților desfășurate de fiecare bibliotecar, iar acest lucru s-a reflectat, printre altele, în creșterea numărului de persoane care trec zi de zi pragul bibliotecilor din localitățile județului. Bara spune că tot mai mult, bibliotecile de toate gradele – municipale, orășenești, comunale – se transformă în centre spre care își îndreaptă atenția membrii comunităților locale pentru că știu deja că acolo vor afla răspunsuri și soluții la numeroase probleme cu care se întâlnesc zilnic.

biblioteci2017_3

”Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva oferă, potrivit legii, îndrumare profesională, metodologică, bibliotecilor publice din județ și, prin urmare, am considerat că acest concurs va contribui la creșterea calității muncii în fiecare bibliotecă. Concursul „Bibliotecile anului” este câștigat, la fiecare ediție, de bibliotecile care au dovedit profesionalism, implicare în viața comunității, preocupare pentru transformarea fiecărei biblioteci într-o veritabilă instituție de cultură. Am constatat cu satisfacție că, în anul care a trecut, bibliotecile noastre au făcut, fiecare, pași importanți pe drumul modernizării, pe drumul implicării tot mai serioase în viața comunității locale, activitățile de bibliotecă au fost de o calitate tot mai ridicată, spiritul de inițiativă al bibliotecarilor a fost tot mai prezent. Astăzi avem, în fiecare comună, oraș și municipiu o bibliotecă aptă să facă față exigențelor perioadei pe care o străbatem, o perioadă a informatizării, a circulației rapide, instantanee, a informațiilor de orice fel. Aceste informații sunt necesare fiecărui membru al comunității locale, de orice vârstă și de orice profesie, iar bibliotecile au învățat, într-un timp foarte scurt, să facă față acestor exigențe și să livreze informația acolo unde se cere. Sigur, cartea nu dispare, cartea este obiectul de bază al muncii noastre, dar valențele unei biblioteci moderne sunt mult mai ample”, a mai spus Sebastian Bara.

 

Organizatorii evenimentului apreciază că acest concurs a fost câștigat de cele mai bune biblioteci din județ și nu a fost nici de această dată o selecție ușoară, pentru că toate bibliotecile hunedorene au muncit serios, au obținut rezultate bune în anul 2016.

biblioteci2017_1

biblioteci2017_5