Shhaideh: ”Ne-am propus să atragem 5,2 miliarde de euro de la Comisia Europeană până la finalul anului”

shaideh cjdeva1Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a declarat joi, la Deva, că una dintre prioritățile sale este creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, menționând în acest context că și-a propus ca, până la sfârșitul acestui an, România să atragă 5,2 miliarde euro de la Comisia Europeană.

„Prin unirea celor două ministere — Dezvoltare cu Fonduri Europene — în acest moment, reușim să avem o corelare a tuturor surselor de finanțare pentru infrastructura locală. Împreună cu toți directorii autorităților de management ne-am propus și ne-am asumat ca la 31 decembrie 2017 suma rambursată României de către Comisia Europeană să fie de 5,2 miliarde de euro”, a spus vicepremierul.

Ea a dat asigurări că ministerul pe care-l conduce va sprijini autoritățile locale și județene în elaborarea și depunerea de proiecte cu finanțare nerambursabilă, inclusiv prin echipe care se vor deplasa în teritoriu pentru a rezolva problemele care apar.

Pe de altă parte, vicepremierul Sevil Shhaideh a apreciat că, în ultimul an și două luni, primarii nu au fost ajutați în rezolvarea blocajelor cu care s-au confruntat în întocmirea de proiecte. „Eu am solicitat tuturor autorităților să fie foarte atente ce proiecte își pregătesc. Am constatat că au depus foarte multe (proiecte, n.r.) la nivelul fondurilor europene și-i încurajez să continue cu aceste eforturi. I-am rugat, împreună, să-și stabilească, cu domnul președinte al Consiliului Județean (Hunedoara, n.r.), ce probleme au, fie în accesarea fondurilor europene, fie în accesarea programelor guvernamentale, iar eu trimit echipe de la nivelul ministerului ori de câte ori autoritățile locale o vor solicita. Am constatat că nimeni, timp de un an și două luni, nu a discutat cu primarii, cu adevărat, să înțeleagă cu adevărat problemele pe care dânșii le întâmpină și blocajele pe care le-au avut”, a spus vicepremierul.

Ministrul Sevil Shhaideh s-a aflat joi într-o vizită în județul Hunedoara, prilej cu care s-a întâlnit, la sediul Consiliului Județean Hunedoara, cu primarii și cu alți reprezentanți ai autorităților locale și județene. Discuțiile au vizat mai multe priorități, printre care asigurarea finanțărilor prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a doua, creșterea absorbției fondurilor europene, reforma administrației publice.

AGERPRES