Proiect de reabilitare a Castelului Corvinilor cu fonduri UE în valoare de 5 milioane de euro

castel hdCastelul Corvinilor din Hunedoara ar putea fi reabilitat cu fonduri europene nerambursabile, grație unui proiect în valoare de 5 milioane de euro ce a fost depus de administrația locală la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest și a obținut un punctaj prin care poate fi declarat eligibil.

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că proiectul „Restaurare și valorificare durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor” a fost evaluat la 78 de puncte, dintr-un minim necesar de 70, ceea ce îndreptățește autoritățile să afirme că proiectul este elibigil. „Am primit o scrisoare de la ADR Vest prin care am fost informați care este punctajul primit. Ținând cont că am primit 78 de puncte și pragul era 70 de puncte, se poate considera că proiectul este eligibil”, a spus edilul local.

Proiectul vizează restaurarea mai multor obiective de la castel, printre care se numără Turnul Pictat, Sala Cavalerilor, Sala Dietei, Turnul Capistrano, turnul nou și turnul vechi de poartă, Turnul Neboisia.

Primarul a menționat că proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor poate fi considerat o etapă dintr-un program complex al administrației locale prin care sunt vizate transformări importante în zona monumentului istoric, în centrul vechi al orașului și pe drumul care duce de aici la castel. „Este un pas foarte important, dar nu singurul. Alături de acest proiect va urma cel al construirii unui parc medieval pentru care trebuie să găsim o altă formă de finanțare, diferită de fondurile europene. Mai pregătim un proiect pentru curtea exterioară a castelului și un alt proiect de acces pietonal către Castel, din zona centrului vechi al orașului”, a arătat Dan Bobouțanu.

În ceea ce privește semnarea contractului de finanțare, primarul municipiului Hunedoara a explicat că urmează mai multe proceduri, pentru moment fiind prea devreme să fie avansată un termen.

Monument istoric din secolul al XIV-lea, care a aparținut lui Ioan de Hunedoara, Castelul Corvinilor a fost supus mai multor proceduri de restaurare, cele mai importante fiind apreciate cele din secolul XIX și din perioada anilor 1955-1957.

AGERPRES