Ce se întâmplă cu mandatul senatorului Cristian Resmeriță ?

cristi resmeritaDecizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind respingerea recursului formulat de senatorul PSD Cristian Resmeriță la decizia pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, prin care acesta a fost găsit de ANI în stare de conflict de interese, a generat multe ipoteze cu privire la viitorul politic al acestuia.

Senatorul Cristian Resmeriță a dat astăzi și propriile explicații pe marginea acestui subiect, în cadrul emisiunii ”Punctul pe I” realizată de Ionuț Drăgotesc la Mondo TV. Resmeriță a explicat că problema conflictului de interese în care a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate trebuie privită din cel puțin două perspective. ”În primul rând, vreau să spun că atunci când eu am făcut un contract civil cu fratele meu pentru a mă sprijini în activitatea de la biroul meu de deputat pe care-l aveam la Vulcan, nu exista legislația privind conflictul de interese de acest fel. Au fost mulți colegi parlamentari în această situație. Cei de la ANI au decis însă, în 2009, să mă acuze retroactiv de acest conflict de interese, pentru care mi s-a deschis un dosar penal. În această cauză penală, încă din 2015 a fost dată o soluție jurică prin care s-a dispus clasarea cauzei și achitarea mea. ANI a continuat însă procesul pe parte administrativă și așa s-a ajuns la o soluție pronunțată în aceste zile, care îmi este defavorabilă și pe care, după 9 ani de procese, nici măcar nu mai vreau să o atac prin celelalte pârghii prevăzute de lege, pe care le am la dispoziție”, spune Cristian Resmeriță.

În ceea ce privește viitorul său politic, senatorul Resmeriță apreciază că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu are nici un fel de implicații asupra mandatului său de senator, fiind vorba despre o sancțiune administrativă pentru aplicarea căreia responsabilitatea aparține Biroului Permanent al Senatului. Sancțiunea i-ar putea aduce lui Cristian Resmeriță o penalizare de 10% din indemnizația de senator pentru una, două sau maxim trei luni. ”Nu voi contesta nici măcar o astfel de decizie, dacă ea va fi luată de colegii din conducerea Senatului României”, a precizat Cristian Resmeriță.

În altă ordine de idei, referitor la sancțiunea prevăzută de ANI pentru situațiile de incompatibilitate și conflict de interese, prin care cei găsiți vinovați pierd mandatul, dar și dreptul de a mai candida pentru o poziție similară pentru o perioadă de 3 ani, Cristan Resmeriță spune că nu intră nici sub incidența acesteia, având în vedere că fapta pentru care a fost găsit vinovat s-a petrecut în perioada în care ocupa calitatea de membru al Camerei Deputaților, în prezent acesta fiind ales senator, deci este membru al unei alte structuri parlamentare. Chiar și așa, mai în glumă, mai în serios, Cristian Resmeriță apreciază că nu exclude nici ipoteza de a lua, personal, decizia de a reveni acasă, unde foarte mulți cetățeni din Lupeni regretă plecarea sa din calitatea de primar al municipiului.